KolumnePutuj Evropo, nemoj više čekati na Visoko

Putuj Evropo, nemoj više čekati na Visoko

Zasto Vi, koji ste tražili u predizbornoj kampanji da dobijete glas za Općinsko vijeće Visoko, niste rekli da ćete na početku mandata da izglasate zabranu TV prijenosa sjednica OV Visoko i da imate nakanu uskraćivanja mogućnosti da Vaš rad pratimo putem TV Visoko

Svi argumenti za takvu odluku su blijedi i sramni. Vi dobro znate da je to jedan od velikih nazadaka u dostignutom stepenu demokratije i javnog rada javne institucije OV Visoko.

Takva odluka dugotrajno će imati negativan uticaj po sve u Visokom, najviše za one koji su izglasali takvu ,,sramnu odluku“. Isti će se žaliti, za kratko vrijeme, kako u sažetom izvještaju sa sjednice nije stavljen po njemu bitan detalj, naravno za sve će biti kriv autor TV reportaže.

Osnovano se formira javno mišljenje da demokratska većina ima namjeru u budućnosti raditi nešto, blago rečeno, sumnjivo, ne transparentno sa mogučnosti friziranja izvještaja sa sjednica i gušenja drugačijih argumentovanih stavova i ideja. Žalosni su argumenti pjedinih mladih ,,obrazovanih“ vijećnika kako ta odluka ima opravdanje; kako cjelovit tok sjednice nije za prijenos, kako je to sirov materijal, kako to nije za javnost (za građane), kako tu bude neprikladnih diskusija i istupa.

Argument, da se često zloupotrebljava (siluje) medijski prostor od strane: vijećnika, zastupnika sa svih nivoa vlasti, ministara, nevladinih organizacija samo je potvrda da rukovodstvo vladajuće većine nema hrabrosti dačuje drugačija mišljenja i kritike svog rada,i da ih javno podnesu, a moguće zloupotrebe spriječi putem poslovnika o radu.

Kakvi ste takvi ste, Vi ste odraz naše želje i nade, Vi ste naš javni glas i govor i po svim demokratskim standardima nemate pravo da nam uskratite mogućnost da Vas pratimo, nekorektno je što niste kazali da imate namjeru raditi poluilegalno.

Vrhunac licemjerstva i ponižavanja građana Visokog je teza kako vlast promoviše javan i transparentan rad, da svako ima pravo javno izreći svoje stavove i viđenja razvoja općine Visoko.

Uz svu ovu problematiku dobro se uklapa izreka, pa kako je ko doživi ,,Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaki vrag ostavi trag”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE