BiHRadikalno pooštravanje kazni: Nesavjesnim vozačima oduzimati automobile

Radikalno pooštravanje kazni: Nesavjesnim vozačima oduzimati automobile

Nakon nedavne pogibije dvije djevojke u Sarajevu, Edite Malkoč i Selme Agić, Vlada Tuzlanskog kantona (TK) je na posljednjoj sjednici ponovo razmatrala inicijativu koja se odnosi na izmjene tri zakona, a čija bi realizacija dovela do pooštravanja kazni.

Naplata kazni

Ovu inicijativu je još u maju ove godine pripremio Općinski sud u Tuzli, zajedno sa drugim sudovima i MUP-om TK, te je dostavio Vladi TK i Federalnom ministarstvu pravde. U inicijativi su predložene izmjene Zakona o prekršajima, Zakona o poreznoj upravi i Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima, a sve s ciljem pooštravanja kaznene politike i kvalitetnijeg izvršenja naplate izrečenih novčanih kazni za prekršaje u oblasti saobraćaja.

– S obzirom na to da od dana upućivanja ovih inicijativa do danas Vlada TK nije dobila povratne informacije, današnjim zaključkom Vlada je od nadležnih federalnih organa i državnih organa BiH ponovno zatražila da se u što kraćem roku očitiraju o podnesenim inicijativama. Ovaj zaključak će biti dostavljen Federalnom ministarstvu pravde, Federalnom ministarstvu finansija i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH – kazala je Ivana Kulić, ministrica pravosuđa i uprave u Vladi TK, navodeći da se radi o federalnim i državnim zakonima, koje Vlada TK ne može mijenjati, ali može inicirati izmjene.

S obzirom na nedavne događaje u Sarajevu, ali i na svakodnevne probleme u TK, dodale je ona, Vlada je odlučila ovu inicijativu ponovo urgentno poslati nadležnim federalnim i državnim organima.

– Nadamo se da će nadležni usvojiti naše prijedloge – kazala je ministrica.

Kada su u pitanju konkretne izmjene u Zakonu o sigurnosti u saobraćaju, predloženo je da se kao zaštitna mjera, ukoliko se radi o višestrukom povratniku, uvede oduzimanje motornog vozila.

– Recimo, to su slučajevi ako vozač prođe kroz crveno svjetlo na semaforu, ako vozi pod dejstvom opojnih droga, ako vozi neregistrirano motorno vozilo… U tim slučajevima se može izreći oduzimanje motornog vozila, što do sada nije bio slučaj – kazala je Kulić.

Ona je navela da je u Zakonu o prekršajima, kada su u pitanju neplaćene kazne, kao sankcija predviđena nemogućnost vađenja vozačke dozvole i registriranja motornog vozila.

Prinudna naplata

– Mi smo predložili da se onemogući izdavanje i produžavanje oružanog lista, kao i svih drugih uvjeranja koja izdaje prekršajno odjeljenje suda – kazala je ministrica.

Također, predloženo je i propisivanje odredbe koja se odnosi na postupak prinudne naplate.

– Kada počinilac ne plati novčanu kaznu, da se prekršajni nalog dostavi Poreznoj upravi i da ona primjeni postupak prinudne naplate za bilo koji iznos evidentiran u registru, na isti način na koji je Porezna uprava ovlaštena za naplatu poreznih obaveza. U sadašnjem

Zakonu ne postoji ova mogućnost prinudne naplate – kazala je ministrica.
Prema njenim riječima, u ovoj inicijativi je predložena i mogućnost zamjene novčane kazne za kaznu zatvora. Dakle, ukoliko neko ne plati kaznu, imat će mogućnost da kaznu “odradi” u zatvoru s osuđenicima.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE