BiHPrivredaRadna mjesta za 700 radnika: Uz nove pogone Bajre za preradu mesa...

Radna mjesta za 700 radnika: Uz nove pogone Bajre za preradu mesa raste i interes za stočarstvom u SBK

Investicija novog pogona za obradu mesa vrijedna je 40 miliona KM i njena realizacija traje već skoro osam mjeseci. Na konkurs za upražnjavanje radnih mjesta prijavilo se oko 500 kandidata, a u realizaciju projekta bit će uključeno i 500 kooperanata od kojih će se, preko Udruženja ili individualno, vršiti otkup stoke.

Ministar za poljoprivredu Srednjobosanskog kantona Salkan Merdžanić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako ovaj kanton, iako ima sve uvjete za razvoj stočarstva, nije toliko usmjeren na tu granu poljoprivrede.

“Do sada je cjelokupna obuhvatnost ovom granom poljoprivrede tek 20 posto tako da ima dosta prostora za napredak. Investicije kao što je ova definitivno će dati vjetar u leđa razvoju stočarstva u našem kantonu”, kazao je Merdžanić.

Pravna zastupnica Mesne industrije “Bajra” Amela Đedović je kazala kako će prednost u zapošljavanju imati studenti koji su završili fakultete i koji se nalaze na Birou za zapošljavanje i aktivno traže posao.

“Ovo je velika prilika za nezaposlene ljude kojima je neophodan posao, a s obzirom da je BiH predala aplikaciju za EU nama je drago da imamo ovakav pogon koji će pratiti sve EU standarde i omogućiti će izvoz mesa u većim količinama van granica Bosne i Hercegovine”, kazala je Đedović.

Mladi koji budu radili u novim pogonima imat će priliku upoznati tehnologiju koja se ne koristi u zemljama regiona, a projekat rasjekaone, prema riječima upravnika klaonice Dine Kolašinca, rađen je po standardima Evropske unije.

Merdžanić je dodao kako je potrebno domaćim investitorima olakašati procedure kako bi se realiziralo što više ovakvih projekata kao što je projekat Bajre.

“Novi proizvodni pogoni će sigurno biti stimulans i ljudima koji su se planirali baviti poljoprivredom s obzirom da će unaprijed imati zagarantovan otkup svega što proizvedu. Stalno pričamo o stranim investicijama, a imamo dosta domaćih ljudi koji žele ulagati samo im je potrebna podrška Vlade i Ministarstva. Danas, kada se borimo za svako radno mjesto, ovakvi projekti su od velikog značaja”, zaključio je Merdžanić.

Predstavnica Udruženja poljoprivrednika Općine Gračanica Abida Jahić je kazala kako se u ovoj općini godišnje obezbjedi oko 1.000 tovljenih grla, od čega se 600 plasira mesnim industrijama.

“Stoka koja se otkupljuje od naših kooperanata u udruženju prvo prođe sigurnosne provjere i pregledaju se traženi papiri koje osigura veterinarska stanica, a proteklih godina zabilježili smo odlične rezultate. Raduje nas činjenica da će se uskoro otvoriti novi pogoni koji će i nama omogućiti veći plasman stoke. Svakako da u narendom periodu planiramo i mi povećati broj naših kooperanata, te vjerujemo da će otkup biti još veći”, kazala je Jahić.

Prema riječima investitora do naredne godine, kako se bude povećavala potreba za proizvodnjom i izvozom mesnih proizvoda van granica Bosne i Hercegovine, u ovom pogonu će biti zaposleno i do 500 radnika.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE