Radnici Metalno Zenica traže promjenu stečajnog upravnika

1155

Radnici preduzeća Metalno Zenica u kojem je prije nekoliko dana Općinski sud u Zenica  pokrenuo stečajni postupak nisu zadovoljni imenovanjem Vitomira Tešanovića za stečajnog upravnika.

Okupljeni ispred uprave preduzeća traže promjenu stečajnog upravnika i mogućnost iznalaženja načina prodaje preduzeća ozbiljnom kupcu.

Podsjećamo, radnici preduzeća Metalno u štrajku su od decembra prošle godine, nisu primili 15 plaća, a česte obustave rada dovele su do milionskih dubioza. Metalno Zenica je jedinstevn slučaj  preduzeća koje istovremno ima ogromne dugova, ali i milionske ugovorene poslove i odličnu infrastrukturu što privlači kupce iz Evropske unije.

U krugu preduzeća zatekli smo i predstavnika konzorcijuma firmi iz Holandije zainteresovanih za kupovinom preduzeća i ponovnim pokretanjem proizvodnje.

„Mi sad se borimo da ponovo radimo, ne samo da nas radi 140 , 150 ljudi, hoće da radi još 150 ljudi, da ne idemo na biro, da nismo na teretu državi. Hoćemo samo da radimo u preduzeću svom, nema niko više da se petlja . Moramo upetljati Vladu ponovo da bi mogli ući u pogone i da radimo. Mi smo samo za rad, nismo mi za biroa“, rekao je Mensud Šabić, predsjednik Sindikata Metalno Zenica.

„Zaprepašteni smo bili da je firma uošte u takvom jednom stanju jer je dug spram onog mogućeg dobita kroz ugovorene poslove minimalna, tako da se mi toga ne bojimo, čak smo radi toga oprezni u šta ulazimo. Zašto to još nije prepoznato od lokalnih vlasti, od Vlade, jer firma sa takvim nekim ugovorima i mogućnostima  nije za stečaj“, ističe Elvir Omerović, predstavnik konzorcijuma firmi iz Holandije.