ZDKPrivredaRadnici preduzeća "Metalno" nastavljaju borbu za svoja prava

Radnici preduzeća “Metalno” nastavljaju borbu za svoja prava

Radnici preduzeća „Metalno“ u stečaju nastavljaju borbu za osiguravanje minimalnih prava  naakon što su polovinom januara dobili otkaze ugovora o radu. Ključno im je osigurati pravo na naknade po osnovu nezaposlenosti, za šta po zakonu imaju pravo, međutim zbog neuplaćivanih doprinosa , i to im je uskraćeno.

Sindikat metalaca ZDK-a zatražio je od nadležnih u Službi za zapošljavanje ZDK-a da, bez obzira na činjenicu da uprava preduzeća „Metalno“ proteklih godina nije uplaćivala osiguranje od nezaposlenosti, osigura pripadajuće naknade za oko 130 radnika. Uporište za ovaj zahtjev Sindikat temelji na  odredbama  federalnog  Zakona o doprinosima, ali i u  presudama Vrhovnog suda Federacije  u vezi sa sličnim predmetima. Podsjećamo proteklih dana radnici „Metalnog“ su  pred sjedištem ZDK-a protestirali zahtijevajući:

„Prvenstveno smo danas došli da vidimo da li postoji mogućnost da iko, od kantona od nekih institucija, uplati nama doprinose za nezaposlene jer  mi više ovako ne možemo izdržati. Preliminarna cifra govori da je to negdje oko 12 do 13.000 maraka da bi se sanirala uplata posljednje uplate za nezaposlene da bi se moglo primati sa biroa“, rekao je Naser Ajdinče, bivši radnik „Metalno“ Zenica u stečaju.

Dobili su u međuvremenu obećanja da će kantonalne i gradske vlasti tražiti način da im pomognu, no  stvari se kompliciraju zbog činjenice da je „Metalno“ u stečaju privatno preduzeće. To ne bi morao biti razlog da, nakon što su se ne svojom krivicom našli na ulici, radnici ostaju bez zakonom utvrđenih prava.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE