Naslovnica BiH Radnici TTU-a...

  Radnici TTU-a za četvrtak najavili postavljanje šatorskog naselja

  57
  PODIJELI

  Tridesetak radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla danas je mirno protestvovalo ispred fabrike koju je u nezakonitom stečaju privatizirala Elektorprivreda BiH i banovićki rudnik. Budući da radnicima nije uvezan staž i isplaćene zaostale plate kao da i većina radnika nije vraćena na posao, do kraja sedmice će postaviti šatorsko naselje kako bi ukazali na svoju agoniju.

  Sve su radnici TTU-a pokušali, ali mirno okupljanje ne rješava njihovu višegodišnju agoniju.14 godina radnog staža nije uvezano, više od 50 zaostalih plata nije isplaćeno i obećanih 150 radnika TTU-a nije vraćeno na posao. Zbog toga će u četvrtak ispred fabrike postaviti šatorsko naselje. Neće se osvrtati na pritiske iz MUP-a koji obespravljenim radnicima prijeti krivičnim prijavama, dok krivične prijave protiv političara i tajkuna koji su opljačkali TTU kupe prašinu u kantonalnom MUP-u.

  „Ne moramo imati odobrenje, neka rade šta hoće. Mi smo ubijeni svakako, mi smo primorani da postavimo šatore“, rekao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata  TTU-a Tuzla.

  „Mi smo prinuđeni da nešto poduzmemo, o nama niko ne vodi računa, ja nemam od čega da živim“, kaže Edin Ćosić, radnik TTU-a Tuzla.

  TTU Energetik koju su u nezakonitom stečaju formirali EPBIH i banovićki rudnik još nije počela proizvodnju. Radnici tvrde da je to velika prevara vlasti koja ne želi da riješi njihovu agoniju.

  „Evo rade tri mjeseca i nisu nijedan proizvod izvezli, samo su istjerali radnike TTU-a“, dodaje Terzić.

  Ne boje se prijetnji i pritisaka vlasti, pod šatorima će čekati pravdu sve dok se njihova agonija konačno ne riješi.

  visoko.co.ba/federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.