Naslovnica Svijet Regija Ramljak uvjer...

Ramljak uvjeren u postizanje nagodbe s vjerovnicima

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak je ocijenio kako su operativni rezultati Agrokorovih kompanija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dobra osnova za pregovore s vjerovnicima o sklapanju nagodbe te je uvjeren da će s njima postići nagodbu.

28
PODIJELI

Kako javlja Hina, Ramljak je na konferenciji za novinare predstavio izvješća revizije za prošlu godinu za najvažnije kompanije iz sastava Agrokora, a koju je radio PricewaterhosuseCoopers (Pwc).

MARKETING

“Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku izvanredne uprave s ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ova izvješća pripremljena su po načelu neograničenosti poslovanja” istaknuo je Ramljak, pojasnivši kako je to važno, jer da nema tog zakona, financijska izvješća bi dovela u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Ukoliko bi se izvješća pripremala na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak. Istaknuo je i kako su se morala ‘otvarati’ i financijska izvješća za 2015. godinu, jer su “neke stvari u 2015. godini bile krivo knjižene, neke stavke nepravilno vođene”.

Revizija je tako, uz ispravke za 2015. godinu, pokazala kako ukupna imovina Agrokorovih kompanija ukupno vrijedi manje od 13,4 milijarde kuna. Po objavljenim podacima, ispravke vrijednosti u Agrokorovoj diviziji maloprodaje iznose 10,5 milijardi kuna (od čega se 7,4 milijarde kuna odnosi na Konzum), ukupni negativan efekt na kapital kroz prepravak 2015. i gubitak 2016. u diviziji poljoprivrede iznosi 1,7 milijardi kuna, a u prehrani 1,2 milijarde kuna.

Revizorska izvješća za najznačajnije Agrokorove tvrtke pokazuju da je ukupni gubitak bio 3,2 milijarde kuna. U maloprodajnom dijelu Agrokora (Konzum, Tisak) u prošloj godini ostvaren je neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna. U poljoprivredi – Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku – ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna.

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekt na neto dobit u maloprodaji iznosio je 2,5 milijardi kuna, u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna, a u prehrani 1,4 milijarde kuna.

Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće. Ramljak je najavio kako će u ponedjeljak biti objavljeno koliki je ukupni gubitak Agrokor grupe i Agorokora d.d.

“Sad imamo dobro poslovanje i poziciju da razgovaramo s kreditorima”, rekao je Ramljak te posebno naglasio kako Agrokorova perjanica, Konzum, nije ugrožen. Na upit novinara trebaju li zaposlenici biti zabrinuti za svoja radna mjesta, Ramljak je odgovorio da ne trebaju.

Dosta stabilnim ocijenio je i poslovanje Agrokorove divizije prehrana, uz tvrdnju da je budućnost kompanija iz te grupacije “neupitna”. Ramljak je podsjetio i kako su ispravci vrijednosti, pogotovo za pojedine kompanije, značajni, ali i kako je većina tih ispravaka jednokratne prirode.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.