Lokalne TemeRasim Kadić: Nažalost nismo uspjeli spriječiti rat, ali je BiH kao država...

Rasim Kadić: Nažalost nismo uspjeli spriječiti rat, ali je BiH kao država ipak opstala

I ovaj 25.novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, bit će proslavljen u jednom dijelu naše zemlje, dok je za neke dijelove zemlje to još jedan običan dan. Ipak, koliko god bio nepriznat u pojedinim dijelovima države, 25.novembar je izuzetno bitan historijski datum, a o Danu državnosti BiH razgovarali smo s čovjekom koji je sigurno jedna od najkompetentninijih ličnosti za ovakve teme, posebno iz perioda pred i za vrijeme agresije.

Rasim Kadić je bio predsjednik Saveza socijalističke omladine BiH, predsjednik i osnivač Liberalne stranke BiH u burna predratna vremena, a bio je i zastupnik u Parlamentu BiH, kao i federalni ministar.

– 25. novembar je najznačajniji državotvorni datum u historiji Bosne i Hercegovine, s obzirom da je na taj dan odlukom ZAVNOBIH-a tokom Drugog svjetskog rata potvrđena državnost Bosne i Hercegovine, i prvi put u historiji priznata njena teritorijalna cjelovitost u sadašnjim granicama – kazao je Kadić, govoreći o značaju ovog dana.

Ipak, i sama država i njena državotvornost iznova se podizala u najtežim mogućim vremenima, u ratnom vihoru.

–  Svaki dan rata bio je najteži dan, i svaki put sam pomislio na to šta će biti sutra. Iskreno, više smo svi u ratu bili nošeni njegovim svakodnevnim teškoćama, ali i njegovim plemenitostima ( jer u ratu ima tako mnogo plemenitosti da je to teško shvatiti onima koji kroz to nisu prošli), nego što smo svakodnevno mislili šta će biti sa državom. Jednostavno, išli smo dalje dan po dan, vjerovali da ima i Božje i ljudske pravde, da niko neće dopustiti da nam se država raspadne, ali smo se svi za to morali teško i krvavo izboriti – kazuje Kadić o ratnim vremenima.

Međutim, bilo je i onih finih trenutaka za vrijeme i nakon rata koji su vrijedni pomena.

–  Bilo je mnogo momenata, ali mi je možda najupečatljiviji kada sam se, po posebnoj proceduri, jer to nikada i nikome drugom nije dozvoljeno, a na direktnu sugestiju Paddya Ashdowna, obratio učesnicima kongresa Liberalne demokratske stranke Velike Britanije u Londonu. Imao sam važan govor za afirmaciju Bosne i Hercegovine, ali i za mirno rješenje u to vrijeme neriješenih odnosa na Balkanu, na kraju – od 4000 delegata, doživio ovacije. Naravno, bilo je i puno drugih susreta, posebno u okviru evropskih liberala gdje smo još u ratu 1994. godine bili prva politička stranka iz BiH koja je primljena u punopravno članstvo i kojima sam objašnjavao potrebu da daju podršku nezavisnosti, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti BiH – prisjeća se Kadić.

Danas, više od 20 godina nakon rata, BiH i dalje živi s brojnim problemima.

– Mi smo se u onim godinama kada se rješavala sudbina SFR Jugoslavije čvrsto zalagali za uspostavljanje statusa Bosne i Hercegovine na isti način kao i svih drugih republika u SFRJ, također smo se zalagali za opstanak Jugoslavije u bilo kom obliku, jer smo znali da će svaki drugi scenarij biti najkrvaviji baš u našoj Bosni. Nažalost, nismo uspjeli spriječiti rat, ali je Bosna i Hercegovina kao država, ipak opstala. Međutim, kao društvo baš i nije. I upravo to je ono što nas boli, i što baca sjenu na naše zalaganje. Kako objasniti bilo kome da smo mogli, a sada ne možemo živjeti zajedno? Kako objasniti da nam se nameće i da je u Ustavu zapisano da je naše najvažnije individualno svojstvo pripadnost naciji i vjeri, a ne pripadnost ljudskom rodu? Ostaje nam utjeha za budućnost da će i drugi shvatiti da je Bog stvorio čovjeka, a ne ljude, te da će jačati snage koje će naše individualno smatrati značajnijim od našega kolektivnog, jer ćemo samo na toj platformi moći graditi mirno i napredno društvo – istakao je Kadić i na kraju poručio da ljudi u našoj zemlji žive od Kulina bana i da će i dalje živjeti.  

– Na svima nama, i na onima koji dolaze je da sebi (na)pravimo da svi živimo u miru, da živimo sa manje stresa, da se radujemo životu, da volimo i poštujemo, prvenstveno onog ko nam je najbliži – svoju porodicu, prijatelje i komšije, da svako od nas radi na promicanju ovih univerzalnih ljudskih vrijednosti – poručio je Kadić.

visoko.ba/avaz


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE