SvijetRaspisan konkurs za zid između SAD-a i Meksika: Mora biti visok bar...

Raspisan konkurs za zid između SAD-a i Meksika: Mora biti visok bar 5,5 metara

Konkurs za idejno rješenje zida o kojem je još u predizbornoj kampanji stalno govorio američki predsjednik Donald Trump otvoren je u petak, a odnosi se na jedan od najvećih građevinskih projekata u američkoj historiji.

Agencija za carinu i zaštitu granice navela je potencijalnim izvođačima radova kako bi bilo idealno da je zid visok osam metara, ali da je prihvatljivo i sve više od 5,5 metara. Penjanje na njega uz pomoć merdevina trebalo bi biti nemoguće i trebalo bi da ga je teško koristiti za bilo kakve kuke i druge predmete koji pomažu penjanju. Također mora biti otporan na probijanje i mora najmanje 30 minuta, a idealno više od četiri sata izdržati pokušaje probijanja maljen, autodizalicom, sjekirom, dlijetom, bakljom i bilo kakvim sličnim alatom.

Osim toga, u zahtjevima stoji da treba imati “estetski ugodnu boju” i da se treba uklopiti u krajolik sa američke strane. O uklapanju u meksičku stranu prirode nema riječi.

Nakon prvobitnog zahtjeva da zid mora biti betonski, američka vlada je proširila opcije i poručila da će razmotriti i “druge vrste dizajna”. Ipak, nebetonski prijedlozi moraju podrazumijevati čvrst zid koji može imati komponente kroz koje se može vidjeti, kako bi granične patrole mogle nadzirati situaciju s meksičke strane granice.

Idejna rješenja se mogu predati u naredne dvije sedmice.

Procjenjuje se da bi gradnja svakog od prototipa mogla koštati između 200.000 i 500.000 dolara.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE