PreporukaRecenzijeRasprodaja Cobainovog bola

Rasprodaja Cobainovog bola

O Kurtu Cobainu smo znali da je preosjetljiv, da se često osjećao usamljeno, da je imao (auto) destruktivne impulse.

Sve to, na dosadan način ponavlja film “Montage Of Heck“, koji u prvi plan dovodi Cobainov privatni život i okuplja gotovo cijelu familiju, i oca, i majku, i pomajku, i sestru, i Courtney Love…

Film kronološki prati Cobainovo djetinjstvo, odrastanje, mladenačke nepodopštine, muzičke početke, slikarije, prvu ozbiljnu ljubavnu vezu, uspjeh s albumom “Nevermind”, vezu s Courtney Love.

https://www.youtube.com/watch?v=cw5nZeptzEU

David Grohl je diskretno odsutan, ima ga samo na arhivskim snimkama, tek nekoliko protagonista filma (Krist Novoselić, bivša cura Tracy Marander, sestra Kimberly Cobain…) suvislo i s poštovanjem pričaju o Cobainu. Od (bivših) članova Nirvane u filmu je samo Novoselić, a ostali suradnici, producenti, ekipa iz diskografske branše se ne pojavljuju.

Kurt je mrzio biti celebrity, a ovaj film potencira upravo njegov status estradne zvijezde. Snimke Kurta i Courtney u kupaonici, snimke njihove sobe, snimke s malom Frances Bean nisu ono što očekujemo o čovjeku koji je volio biti ‘uno di noi’ i biti zapamćen po muzici.

Značajan dio filma su snimke kućne radinosti koje su trebale ostati negdje u ‘buksi’ jer su upravo takve kvalitete. Prizori Cobainovih zapisa su često trivijalni – Bože moj, nije sve što čovjek napiše vrijedno objavljivanja, a video montaža Kurtovog inače zabavnog sviranja i pjevanja “And I Love Her” The Beatlesa je preduga i nepodnošljiva. Prikazan je i kadar kada pljuje u kameru, pa kada se brije, tu i tamo iskoče i cice od Courtney Love… U nekoliko stidljivih kadrova upoznajemo što je Cobain volio slušati, ali je, eto, više pikanterija o vezi s doajenkom traženja pažnje Courtney Love.

https://www.youtube.com/watch?v=4v7n22XkuPA

Sumnjam da bi Cobain dozvolio da ovako nešto o njemu bude objavljeno. Ima mnogo boljih dokumentaraca o rock-muzičarima, koji bolje pričaju priču i koji se drže suštine. Šteta što “Montage Of Heck” nije među njima.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE