Lokalne TemeNegativno VisokoRasprodaja KTK: Lešinari ponovo u akciji, Konzum pokrenuo prodaju "KTK Prijeko" zbog...

Rasprodaja KTK: Lešinari ponovo u akciji, Konzum pokrenuo prodaju “KTK Prijeko” zbog duga od 20.000KM

U kontekstu našeg nedavnog pisanja o nakaradnosti zakona u kome svako ko ima presudu protiv KTK Visoko uz pomoć advokatskih lešinara može pokrenuti postupak prodaje neke od cjelina firme koja je odhranila hiljade Visočana dolazimo i do najnovijeg primjera. Tek što je završena priča u kome je Općina zaustavila pokrenuti postupak prodaje objekta u centru grada preko puta Pošte desio se novi postupak koji je pokrenuo Konzum, ali ovoga puta za puno ozbiljniju prodaju dijela KTK šire poznatog kao Prijeko.

Konzum je pokrenuo prodaju zbog dugovanja KTK u iznosu od 20.000KM i to kamata na prethodni dug od 50.000KM koji je isplaćen. Ova prodaja je odgođena za dva mjeseca, u tom periodu KTK će pokušati izmiriti ovaj kamatni dug, ali su ova dva mjeseca također vrijeme koje će potencijalni kupci provesti u smišljanju plana kako to kupiti za bagatelu. Konzumu se u ovoj priči o izvršenju priključilo i nekoliko radnika putem advokata dok u isto vrijeme Uprava KTK Visoko uskoro rješava i završava im povezivanje radnog staža od sredstava iz privatizacije što je u najmanju ruku bizarno.

Na osnovu vještaćenja cjelina KTK u Prijekom procijenjena je na 9,5 miliona KM i zasigurno je najinteresantniji dio KTK koji se prodaje, obzirom da je to jedina lokacija gdje se Visoko može u budućnosti kvalitetno širiti kao grad i uže gradsko jezgro sa savršenom putnom komunikacijom koja bi mogla iz Prijekog kompletan saobraćaj preusmjerti kroz KTK i starog turskog greblja do “Stare ceste” što bi omogućilo da Čaršija i Jalija postanu šetnice, a budući kupac i eventuani vlasnik cjeline KTK u Prijekom bogat čovjek.

Cilj KTK i jeste da proda svoje cjeline, namiri dugovanja i riješi sudbinu preostalih 108 radnika. Ali je cilj KTK svakako da se objekti prodaju po realnim i procjenjenim vrijednostima koje su odredili vještaci. Međutim sada već izverzirani postratni biznismeni znaju da objekte KTK mogu kupovati po znatno nižim cijenama. Uz taldžijske dogovore, položeni depozit i iskvarene advokate dovoljno je da se pojave i u startu zbog nakaradnosti zakona na prvoj prodaji bilo koji objekat mogu da kupe za pola cijene. Ako ako su dobro uvezani onda izlaze na drugi krug prodaje i imaju mogućnost da kupe željene objekte i za trećinu procijenjene vrijednosti.

Menagment KTK nema uticaja na ove okolnosti, nekretnine KTK se prodaju sudskim putem a namiruje se Porezna uprava. Tako se znalo desiti onim slabo informisanim koji su željeli malo loviti u mutnom i kupovati na fol od KTK, kao u slučaju pored budućeg obdaništa u Prijekom, da do danas kupljenu imovinu ne mogu da prevedu na sebe, a sve zbog Porezne uprave.

Dešavanja oko lešinarenja i profitiranja na nesreći radnika koji su svoje živote ostavljali u KTK Visoko je samo logičan slijed onoga što se dešavalo i sa drugim visočkim državnim firmama odmah nakon rata. U svemu ovome interesantan podatak i činjenica koja se nameće sama od sebe je da OVI danas nisu u stanju dvadeset godina rasprodati ono što su izgradili ONI prije njih. Sila je bio taj KTK koji danas proživljava sramotnu i tužnu sudbinu da svaki bezveznjak i ratni profiter može da kupuje za mizerne pare ono što vrijedi puno više.

Nakon Prijekog ostalo je još da se rasparča i rasturi druga po važnosti i bitnosti cjelina KTK. To je Konfekcija, ona je procijenjena od strane vještaka na 7,3 miliona KM, samo je pitanje ko će pokrenuti proces prodaje i u čije ime će pokušati da kupi za što manje para nešto što je vrijedilo puno više i bilo simbol Visokog godinama.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE