SvijetRastu plaće radnicima u Njemačkoj

Rastu plaće radnicima u Njemačkoj

Bogati Nijemci postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji, pokazali su rezultati istraživanja Vlade Njemačke.

U periodu između 1995. i 2015. godine bruto zarada po satu gotovo 40 posto radne snage s najnižim primanjima smanjena je za četiri do sedam posto u realnom smislu, dok je satnica 60 posto onih s visokim primanjima porasla u rasponu od jedan do deset posto u istom periodu, pokazali su rezultati istraživanja u koje je uvid imala agencija Reuters.

Približno 890.000 izbjeglica pristiglih u Njemačku 2015. godine također je bilo uključeno u izvještaj, što je, prema ocjenama Ministarstva rada Njemačke, utjecalo na povećanje stope siromaštva.

Izvještajem je utvrđeno da je između 15 i 21 posto djece u Njemačkoj suočeno s rizikom od pada u siromaštvo.

  • Rastu radničke plaće

Njemačkim radnicima plaće su u 2016. godini porasle treću godinu zaredom, pokazali su najnoviji podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

Plaće u 2016. godini realno su uvećane za 1,8 posto, izvijestio je statistički ured, potvrdivši time procjenu iz februara.

Rast je nešto slabiji nego u rekordnoj 2015. godini, kada su realno porasle za 2,4 posto.

U 2014. godini uvećane su za 1,9 posto.

Rast njemačke privrede u posljednje vrijeme sve se više oslanja na domaću potrošnju, premda je tradicionalno snažan njemački izvozni sektor i dalje u dobrom stanju, javlja AFP.

 

 

 

Visoko.co.ba/Balkans.aljazeera.net


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE