Lokalne TemeReagovanja: Kredit EBRD podrazumijeva povećanje cijene vode, a poznati su i slučajevi...

Reagovanja: Kredit EBRD podrazumijeva povećanje cijene vode, a poznati su i slučajevi smanjenja broja zaposlenih

Nakon što smo objavili tekst o tome šta nas čeka kao krajnje korisnike ukoliko Općina Visoko pristane na kredit od 9.000.000KM za vodosnabdijevanje, ispod teksta pojavio se i komentar naše čitateljke Melihe Ferhatbegović. U cilju što boljeg i potpunijeg informisanja odlučili smo ovaj komentar objaviti i kao jednu vrstu reagovanja i mišljenja koje treba da proširi kompletnu diskusiju o svim prednostima i manama pomenutog kredita.

EBRD ima generalne uvjete kod zaključivanja ugovora o zaduživanju i oni su dosta nepovoljni ukoliko dužnik nije država, entitet ili izrazito bogata općina ( što je rijetkost).
Prema tim uvjetima dužnik koji finansira izgradnju ili rekonstrukciju vodovoda ( a s ciljem osiguranja redovnog servisiranja kredita) može odabrati dvije opcije :
1. povećanje cijene vode svim korisnicima ( slažem se sa obračunom u tekstu ) čime bi veću cijenu plaćali i oni koji i sada imaju vodu – znači, za istu uslugu i isti kvalitet duplo viša cijena;
2. JKP može odabrati opciju smanjenja broja zaposlenih, što zavisno od visine zaduženja može biti i do 50% ( istina dužnici su se rijetko odlučivali za ovu opciju).

Također, kod zaduživanja za izgradnju i rekonstrukciju, treba prethodno temeljito pripremiti projekat, odrediti termine i dužinu trajanja pojedinih radova ( tzv. mrežno planiranje), i završiti procedure ( lokalne, entitetske i državne za zaključivanje Ugovora, zakonske koje se tiču ratifikacije na Predsjedništvu BiH i Parlamentima BiH što traje između 3-6 mjeseci ) da bi se sa pripremama počelo na vrijeme i da bi kredit bio operativan početkom građevinske sezone. U slučaju da kredit postane operativan a da je građevinska sezona završena, prema uvjetima EBRD, plaća se provizija na nepovučena sredstva, što je jedan vid kazne. Ako bi kredit postao operativan na kraju građevinske sezone, 4-5 mjeseci bi bio opterećen ovom provizijom što je izgubljen novac.

Također, mala vjerovatnoća je da lokalna poduzeća mogu učestvovati u realizaciji projekta jer se prema uvjetima mora raspisati međunarodni tender i time otvoriti mogućnost mnogo konkurentnijim da preuzmu posao. Iz sredstava kredita nije dozvoljeno plaćanje poreza te dužnik mora imati osigurana sredstva za sve poreze koji terete projekat.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE