ZDKPolitikaReakcija predsjedavajuće Skupštine ZDK na izjavu poslanice Meldine Ugarak

Reakcija predsjedavajuće Skupštine ZDK na izjavu poslanice Meldine Ugarak

Poštovani,
ovim pismom Vam se obraćam, zbog okolnosti koje su nastale u vezi održavanja 21. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a nakon izjave poslanice Meldine Ugarak iz Visokog koja je data za portal „visoko.ba”. Prvo želim podsjetiti da zbog neusvajanja dnevnog reda, prvobitno zakazana 21. sjednica Skupštine nije niti održana u planiranom terminu 21.12.2015 godine. Sa dobrim i korektnim namjerama, iako ne djelujem u okviru skupštinske većine, odmah sam zakazala sjednicu kolegija kako bi u najkraćem mogučem roku bila ponovno zakazana 21. sjednica Skupštine. Ovakav moj postupak je upravo takav što smatram da su rebalans budžeta za 2015. i nacrt budžeta za 2016. jako važni i značajni dokumenti koji su trebali biti usvojeni i ranije, pa mom politikantstvu tu nema mjesta. Poslanica Ugarak i danas na ponovno zakazanoj 21. Skupštini Zeničko-dobojskog kantona je nastavila da zloupotrebljava skupštinsku govornicu u svrhu politikantstva i jeftinih političkih poena. Danas je poslanica Ugarak za govornicom u okviru segmenta koji se zove „poslanička pitanja i inicijative”, a prije održavanja tačke dnevnog reda na kojoj je razmatran rebalans budžeta, zloupotrijebila govornicu i mimo tačke dnevnog reda uputila apel svim poslanicima da podrže rebalans budžeta u obliku u kome je došao na dnevni red. Podsjećam da poslovnikom u okviru „poslaničkih pitanja i inicijativa” nisu definisani nikavi apeli, a naročito za tačke koje upravo slijede po dnevnom redu i gdje je Meldina Ugarak u okviru svoje diskusije imala svoje poslaničko pravo da kaže šta misli o rebalansu budžeta, a nikako to nije mogla uraditi u okviru „poslaničkih pitanja i inicijativa”, za tačku dnevnog reda koja upravo slijedi, što predstavlja klasičnu zloupotrebu govornice.
U ovom pismu takođe želim demantovati poslanicu u svom navodu da sam izrekla rečenicu koju ona iznosi u svojoj izjavi: „A izlaganje gospođe predsjedavajuće da je rebalans umotan i da je jadan ne bih se složila”, što se može vidjeti i iz transkripta same sjednice.
Na kraju ističem da mi je zadovoljstvo što će i problematika 33 radnika Velepromet-Maloprodaja d.o.o. Visoko biti riješena i što će ovi radnici konačno ostvariti pravo na penziju. Nadam se da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona naći sistemsko riešenje za problem neuvezanog staža za sve one koji imaju ovaj problem i u svim privrednim subjektima u kojem vlada ima vlasničkog dijela i reagovati pravovremeno, a ne samo u slučajevima kada obespravljeni radnici svoja prava traže protestima.
Sa poštovanjem,

Predsjedavajuća

Draženka Subašić

rekacija na izjavu-1

rekacija na izjavu-2


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE