Lokalni izboriRefik Kurgaš (ASDA): Imenovanje direktora u JKP "Visoko" i JKP "Gradska groblja"...

Refik Kurgaš (ASDA): Imenovanje direktora u JKP “Visoko” i JKP “Gradska groblja” dokaz neodgovorne vlasti koja radi protuzakonito

U proteklih mjesec dana desile su se dvije izuzetno važne stvari za općinu Visoko i njene građane, a koje se pokušavaju svjesno sakriti od šire javnosti i o kojima se u političkim krugovima ne diskutuje te suprotno tome o njima saznajemo iz medija i to ne onih koje finansiramo kao porezni obveznici i osnivači.

Smatramo da je nedopustivo da se u trenutku kada se zadužujemo kod Evropske banke za 9 miliona konvertibilnih maraka i kada velikim dijelom ustupamo upravljačka prava onome kod koga se zadužujemo dešava situacija imenovanja v.d. direktora o kojem ne znamo ništa niti znamo kojom je konkursnom procedurom imenovan na poziciju direktora u javnom komunalnom preduzeću “Visoko“. Jučer, kada smo u maloj Sali Općine potpisali “Sporazum o poštivanju izbornog etičkog kodeksa“ koji je podržan od Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, na isti način iz medija saznajemo da javno komunalno preduzeće “Gradska groblja“ imaju novog direktora.

Koliko nam je poznato Lokalna televizija i radio u vlasništvu Općine Visoko nisu javnost izvjestili o ovim promjenama, u slučaju dva javna preduzeća i imenovanjima v.d. direktora od kojih jedan nije iz Visokog niti je ikada bio uposlenik navedenog preduzeća, a drugi je bio dugogodišnji sekretar u ovom javnom preduzeću za vrijeme dok je funkciju direktora obnašao prethodni direktor i da bude zanimljivije na narednim Lokalnim izborima je kandidat za Općinsko vijeće Visoko na listi SDA Visoko koja je zajedno sa aktualnom načelnicom kreator vlasti u Visokom u ovom četverogodišnjem mandatu.

Sasvim je jasno da je Zakonom precizno definisano kako se bira nadzorni odbor u javnom preduzeću i da postoje procedure za imenovanja direktora javnih preduzeća koje se u Visokom ne poštuju niti se Vijeće o tome informiše. Ovakvo ponašanje vlasti smatramo nedopustivim, vrlo neprikladnim i potpuno netransparentnim, ali nismo ni iznenađeni jer se ovakva praksa odvija kontinuirano od 2012. godine i za koju je došao trenutak da se hitno mora prekinuti o čemu je klub vijećnika A-SDA već stavio u fokus pažnje na nekoliko posljednjih sjednica Općinskog vijeća čija moć proističe iz izborne volje građana i za svoj je rad odgovorno građanima, a ne političkim centrima moći ili pojedincima.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE