SvijetRelativno mirno u sigurnim zonama u Siriji

Relativno mirno u sigurnim zonama u Siriji

U velikom dijelu Sirije danas je relativno mirno pošto je na snagu stupio sporazum o uspostavnju sigurnih zona, mada je bilo sporadičnih sukoba, prema navodima državnih medija i opozicionih aktivista.

Državni Sirijski centralni vojni medijski centar javio je jutros da je “relativno mirno” u “zonama deeskalacije”, predviđenim sporazumom Rusije, Turske i Irana, koji je stupio na snagu u petak u ponoć.

Opozicioni aktivisti u južnim, centralnim i sjevernim dijelovima Sirije izjavili su agenciji AP da je bilo sporadičnog kršenja primirja, ali da je situacija mnogo bolja nego prethodnih dana i da nije bilo napada iz zraka.

Do sada nije bilo izvještaja o poginulima.

Sirijska opservatorija za ljudska prava javila je da je bilo sukoba vojske i pobunjenika u Latamnehu u centralnom dijelu zemlje i da su iz vladinog helikoptera bačene tri bombe.

Režimske snage su gađale dijelove Damaska koji su pod kontrolom pobunjenika, navela je Opservatorija.

Plan o stvaranju “zona deeskalacije” novi je pokušaj međunarodne zajednice da se smanji nasilje u Siriji i prvi koji predviđa naoružane strane posmatrače na terenu u Siriji.

Detalji sporazuma bit će razrađeni tokom narednih nekoliko sedmica.

Prema pisanju ruske agencije TASS, četiri sigurne zone bit će uspostavljene u provinciji Idlib, u oblasti sjeverno od Homsa, u predgrađu Damaska Istočna Guta i u provincijama Daka i Kunejtra na jugu zemlje.

Sirijske vlasti su saopćile da će poštovati sporazum, ali da će nastaviti da se bori protiv terorizma gdje god da postoji.

Opozicija je danas saopćila da bi se primirje trebalo primjenjivati u cijeloj zemlji, a ne samo u određenim područjima. U saopćenju se navodi da su neke mape “zona deeskalacije” netačne i da te zone neće biti prihvaćene jer predstavnici opozicije nisu potpisali sporazum.

Prethodni sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu 30. decembra i doprinio je smanjenju nasilja u Sriji, ali je propao nakon nekoliko sedmica. Ni drugi pokušaji uvođenja primirja nisu bili uspješni.

visoko.ba / federalna.ba / Beta-AP


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE