BiHKulturaReprezentativnom izložbom djela Gabrijela Jurkića počinje manifestacija "Dani Zaima Muzaferije"

Reprezentativnom izložbom djela Gabrijela Jurkića počinje manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”

Reprezentativnom izložbom izabranih djela jednog od najznačajnijih bh. umjetnika Gabrijela Jurkića, koja će javnosti biti predstavljena nakon gotovo 40 godina, u Visokom će 26. novembra biti otvorena ovogodišnja 12. manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”.

Riječ je o izboru od 20-ak Jurkićevih radova, a posebnost izložbe je što će prvi put na jednom mjestu biti predstavljena četiri njegova kapitalna djela, s obzirom na to da se čuvaju na različitim lokacijama.

Predsjednik UG “Ars tragovi”, organizatora manifestacije, Rasim Kadić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da će ova izložba predstavljati jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u BiH ove godine, te da se na njenoj pripremi radi već pola godine, uz posebno formirani umjetnički savjet.

Podvlači da će izložba biti organizirana uz pomoć Umjetničke galerije BiH, Franjevačkog samostana iz Visokog, Franjevačkog samostana svetog Ante na Bistriku, Muzeja Sarajeva te Franjevačkog samostana Gorica Livno.

Četiri Jurkićeva kapitalna djela prvi će put biti predstavljena javnosti na jednom mjestu – “Visoravan u cvatu”, što se cijeni najskupljim umjetničkim djelom u BiH (Umjetnička galerija BiH), “Zimska idila” (Franjevački samostan Gorica Livno), “Ratna žetva” (Franjevački samostan Sveti Anto) te “Vila naroda moga” (Umjetnička galerija BiH).

– Vrijednost izložbe procjenjuje se na oko million eura, a bit će organizirano savršeno osiguranje. Jedno od kapitalnih Jurkićevih djela “Zimska idila” uspjeli smo nakon pregovora osigurati iz Franjevačkog samostana Gorica Livno, Jurkićevog rodnog grada gdje se nalazi i stalna postavka djela ovog umjetnika – kazao je on.

Predsjednik Umjetničkog savjeta izložbe Ibrahim Krzović naglašava da je riječ o djelima jednog od najvećih imena bh.umjetnosti i šire, izuzetnom talentu koji se dokazivao u svojoj produktivnosti i koji možda i nije dobio eho kakav bi trebao imati na bh. sceni.

– Ova izložba jedan je od pokušaja da to ime približimo savremenom kulturnom životu BiH, jer javnosti će biti predstavljena djela od vječite vrijednosti. Jurkić pruža osebujno viđenje svijeta prirode i života – istaknuo je on.

Akademski slikar Mehmed Klepo naglašava da se intenzivno radi da bi se prostor Zavičajnog muzeja, gdje će biti postavljena izložba, prilagodio zahtjevima kvalitete Jurkićevih radova u cilju da ih javnost sagleda i doživi na pravi način.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović podsjeća da je u posljednjem periodu ova galerija, kojoj se spori pravni status, gostovala s radovima u mnogim gradovima BiH, te da je cilj predstaviti se “u svakoj bh. opštini”, kako bi dokazali da je njen bogati fundus izuzetne umjetničke i materijalne vrijednosti baština svih naroda u BiH.

“Dani Zaima Muzaferije”, osim izložbe djela Gabrijela Jurkića, do 3. decembra ponudit će niz sadržaja iz različitih oblasti umjetničkog stvaralaštva. Između ostalog, premijerno će biti izvedena predstava “Hasanaginica” Teatra Total iz Visokog, a bit će predstavljeni i kratki filmovi sa Sarajevo Film Festivala, kao i crtani film za djecu.

Ujedno, u toku su pregovori za gostovanje jednog teatra iz Hrvatske, kao i jedne od najvećih regionalnih i holivudskih glumačkih zvijezda, što će biti saopćeno naknadno.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE