SvijetAmerikaReuters tvrdi: Trump bi mogao biti u sukobu interesa

Reuters tvrdi: Trump bi mogao biti u sukobu interesa

Pravni stručnjaci navode da ovo otkriće može dovesti Trumpa u sukob sa ustavnim odredbama.

Za Trumpa bi moglo biti problem to što državni penzioni fondovi ulažu u fond CIM i plaćaju im nekoliko miliona dolara kvartalno da se brinu o njihovim investicijama u okviru potrfolia, a koji uključuje i Trumpov “SoHo Hotel” na Menhetnu. Za marketing usluge i menadžment hotela fond CIM plaća kompaniji „Trump International Hotels Management“ 5,75 procentana godišnjih prohoda.

Ovaj lanac plaćanja traži dodatne provjere i posebnu pažnju, jer može dovesti do toga da američki predsjednik bude uhvaćen u kršenju propisa o sukobu interesa, koji “zabranjuju tokove novca koje bi mogle usmjeriti državni novac u džep aktivnog predsjednika”, navodi Reuters.

Bijela kuća je agenciju uputila da traži komentar od organizacije „Trump“, krovnog koncerna za sve kompanije, ali ona nije odgovorila na upit Reutersa. Iako je Trump povjerio upravljanje biznisom svojim starijim sinovima, on i dalje zarađuje od poslovanja hotela SoHo, jer je on i dalje vlasnik biznisa, iako njime ne upravlja.

Ustav SAD zabranjuje predsjedniku da prima bilo kakav drugi novac osim plaće predsjednika.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE