SvijetEvropaRodan Ronny vratio se s juga u njemačko selo na sezonu parenja

Rodan Ronny vratio se s juga u njemačko selo na sezonu parenja

Rodan Ronny vratio se s juga u njemačko selo Glambeck na ovogodišnju sezonu parenja, na užas većine seljana koji ga smatraju najzločestijom pticom u Njemačkoj.

Prošle je godine Ronny punio naslovnice njemačkih listova zbog vandalizma, jer je kljunom nesmiljeno udarao krovove automobila i prozorska okna.

“Nije se nimalo promijenio”, rekla je seoska načelnica Hilde Peltzer-Blase.

Zbog Ronnyjevih napada seljani su lani svoju imovinu, uključujući prozore, morali raznim navlakama štititi sve do jeseni. Tek ih je odlaskom u toplije krajeve ostavio na miru. Ornitolozi kažu da Ronny iskazuje prekomjernu agresiju potaknutu sezonom parenja. Ali Ronny je izuzetak, većina roda u Njemačkoj je dobrodošla. U mnogim naseljima stanovnici im sami pripremaju gnijezda uoči sezone parenja kako bi i njima i njihovim mladima bilo lakše.

Federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE