BiHRudnici Kreka dugovanja od deset miliona će isplatiti na 60 rata

Rudnici Kreka dugovanja od deset miliona će isplatiti na 60 rata

Donedavno su radnici ”Kreke” zbog ogromnih dugovanja prema Zavodu zdravstvenog osiguranja imali problem i s ovjeravanjem zdravstvenih knjižica.

Dogovorom između Rudnika, Zavoda i Vlade TK, Rudnici će u narednih šest mjeseci isplatiti Zavodu više od dva miliona duga, uz tekuće obaveze.

Tako će Rudnici ”Kreka” s uplaćenim zdravstvenim osiguranjem, povećanjem prihoda i proizvodnje dočekati bolje dane, ističu u upravi Rudnika.

Direktor Rudnika ”Kreka” Osman Bleković je naveo da je Vlada TK imala razumijevanja, i resorno ministarstvo, u vezi s koncesijama.

“Dug je bio između 10 i 11 miliona KM. Mi smo napravili sporazum da u narednih pet godina taj dio bude isplaćen”, rekao je Bleković.

Godinama neuplaćeno zdravstveno osiguranje napravilo je dug veći od 20 miliona KM prema Zavodu zdravstvenog osiguranja, kažu u Rudnicima ”Kreka”.

Da bi radnicima omogućili zdravstveno osiguranje, nedavno je uprava Rudnika i sa Zavodom postigla dogovor o plaćanju dijela duga na rate.

“Razumijevanje kantonalne vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja je dovelo do sporazuma da ostatak duga prema Zavodu isplatimo u šest jednakih rata, u narednih šest mjeseci”, kazao je Bleković.

Prema finansijskom izvještaju za prvu polovinu ove godine, prihod Rudnika je porastao, kao i proizvodnja, dok su troškovi i gubici nešto manji, u odnosu na isti period 2016. godine.

Prema tome, Rudnici ”Kreka” su napravili pozitivan pomak u radu, ističu u Upravi, što je dobra vijest za 2.560 radnika te firme.

visoko.ba/fena

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE