SvijetBliski istokRusija najavila veto na rezoluciju protiv Sirije

Rusija najavila veto na rezoluciju protiv Sirije

Poslije sastanka SB UN iza zatvorenih vrata, zamjenik britanskog ambasadora Piter Vilson najavio je da će članice uskoro glasati o nacrtu kojim se traže sankcije za Siriju.

U nacrtu rezolucije u koji je AP imao uvid traži se između ostalog zabrana prodaje helikoptera Siriji.

Rusija je, međutim, najavila veto na nacrt rezolucije.

“Upravo sam iznio veoma jasnu našu poziciju partnerima. Ako se rezolucija nađe na stolu, upotrijebit ćemo veto”, rekao je zamjenik ruskog predstavnika u UN Vladimir Safronikov, prenosi AFP.

On je rekao da rezolucija predstavlja “provokaciju”.

U istrazi UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja konstatovano je da je sirijska vlada izvela najmanje tri napada hlorin gasom, ali je Rusija osporila te nalaze.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE