SportNogometRusija predstavila maskotu za Svjetsko prvenstvo 2018.godine

Rusija predstavila maskotu za Svjetsko prvenstvo 2018.godine

Sabiwaka, maskota Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018.godine, predstavljena je u petak na ruskoj državnoj televiziji. Radi se o vuku, a u konkurenciji za maskotu bili su još mačka i tigar. Bitno je napomenuti da je više od polovine glasova (52,8%) “zaradio” Sabiwaka, sivi vuk u plavo-bijelom dresu i crvenom šorcu odnosno sa narandžastim naočalama.
“Za vrijeme Konfederacijskog kupa 2017.godine i Svjetskog prvenstva 2018., radovat ćemo se Sabiwaki”, izjavio je Witali Mutko, zamjenik premijera i šef Organizacijskog komiteta.
Podsjetimo, od 1966.godine maskote su sastavni dio svih svjetskih prvenstava. Sa maskotom “World Cup Willie” 1966. sve je počelo, da bi se nastavilo preko Footixa (Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998.godine), Golea i Pillea (Njemačka 2006.), Fuleca (Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.godine), pa evo sve do Sabiwake u Rusiji 2018.godine.
Za kraj navedimo još da bi se Svjetsko prvenstvo u Rusiji trebalo održati u periodu 14.juni – 15.juli 2018.godine.

(scsport.ba)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE