SvijetEvropaRusija: Proizvodnja nafte na najvišem nivou u historiji zemlje

Rusija: Proizvodnja nafte na najvišem nivou u historiji zemlje

Prema podacima Ruskog zavoda za statistiku (Rosstat), obim proizvodnje nafte je u toj zemlji u pomenutom periodu porastao za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Obim proizvodnje prirodnog plina je porastao za 12,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Uprkos padu cijene nafte, u Rusiji je prošle godine proizvedeno 527 miliona tona nafte, što je najviše u historiji te zemlje.

Ruske vlasti su ranije saopćile da su zalihe nafte na tradicionalnim nalazištima u toj zemlji dovoljne za 30-40 godina uz sadašnji nivo proizvodnje.

Poručili su da će zalihe nekonvencionalne nafte (škriljci) otkrivene u baženovskom bazenu u Zapadnom Sibiru i pojasu Volge i Urala i njima slični vremenom proširiti horizont osiguranja nafte.

Ranije se iz tezemlje izvlačilo 30 posto tradicionalnih vidova korisnog goriva, a sada se, zahvaljujući modernim tehnologijama, može dospjeti i do onih rezervi čije izvlačenje je moguće i rentabilno u sadašnjim ekonomskim uvjetima.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE