SvijetBliski istokRusija: Rušit ćemo letjelice koje prelete Eufrat

Rusija: Rušit ćemo letjelice koje prelete Eufrat

Zvanični Washington razmatra mogući odgovor na odluku Moskve o suspendovanju memoranduma za izbjegavanje incidenata na nebu iznad Sirije.

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je Amerikance da će im obarati avione ukoliko budu letjeli preko Eufrata, a direktni povod za to bilo je rušenje aviona “Su-22” sirijske vojske iznad Rake.

Memorandum je bio čvrsta garancija da do direktnog sukoba dvije supersile na nebu iznad Sirije neće doći.

Sada, kada je ova brana uklonjena, sve izgleda drugačije. U javnosti se govori o riziku od njihovog međusobnog rata, pa čak i o opasnosti od nuklearnog rata.

Ali, za sada, događaji na terenu otkrivaju ipak nešto drugo.

Prema izvještajima ruskih medija, nakon suspendovanja memoranduma, avioni koalicije predvođene SAD ne prelaze vazdušnu liniju iza koje djeluju ruski sistemi protivvazdušne odbrane.

Rusko Ministarstvo odbrane nedavno je poručilo Wahingtonu da će vazdušna odbrana Rusije pratiti avione i dronove zapadno od Eufrata u Siriji, zbog toga što Amerikanci “ispituju granice ruskog strpljenja” i potcjenjuju vojnu moć Moskve.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE