Naslovnica Svijet Regija Rusija Srbiji...

Rusija Srbiji isporučila šest aviona MiG-29 dva dana prije plana

U Beograd su u srijedu iz Rusije dopremljena posljednja dva od ukupno šest mlaznih lovačkih aviona MiG-29, potvrdilo je srbijansko ministarstvo odbrane.

54
PODIJELI

Isporuka je uslijedila dva dana ranije nego što je planirano, čime je kompletiran dogovoreni paket ruske donacije za koju će Srbija platiti 180 miliona eura.

MARKETING

To je svota na koju je procijenjen remont i modernizacija ukupno 10 MiG-ova, četiri koliko ih sada ima ratno zrakoplovstvo Srbije i šest isporučenih ove sedmice.

Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u decembru 2016. kad je najavljeno da će Moskva pokloniti Beogradu šest korištenih aviona MiG-29.

Tada je procijenjeno da će modernizacija koštati između 180 i 230 miliona eura, a tadašnji premijer Srbije Aleksandsar Vučić objasnio je kako bi Srbiju kupovina tih aviona, izvan ugovorenog rusko-srpskog vojnog aranžmana, koštala oko 600 miliona eura.

Šest novonabavljenih aviona MiG-29 bit će predstavljeni na svečanosti povodom dana oslobođenja Beograda 20. oktobra, a prisustvovat će i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, nakon čega će MiG-ovi u zrakopolovno-tehničkom zavodu “Moma Stanojlović” biti podvrgnuti detaljnom remontu i moderniziranju do takozvane ‘četiri plus generacije’ borbenih aviona.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.