SvijetAmerikaRusija: Trump nas vraća u hladnoratovsku retoriku

Rusija: Trump nas vraća u hladnoratovsku retoriku

“Takvim potezima i verbalnim napadima na kubanske zvaničnike američki predsjednik Trump nas vraća u zaboravljenu retoriku Hladnog rata”, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju se također navodi da je jasno da je potreban nastavak diskursa saradnje i deblokade Kube, a da najavljeni Trumpovi potezi mogu donijeti samo željenje na obje strane.

Uprkos predizbornim najavama da će raditi na unapređenju američko-ruskih odnosa, američki predsjednik Trump od ulaska u Bijelu kući nije ostvrio pomak u vanjskoj politici prema Moskvi. Prošle sedmice je američki Senat izglasao odluku o uvođenju novih sankcija prema Rusiji.

Rusija održava tradicionalne dobre odnose sa Kubom, a u martu ove godine je potpisan i sporazum o pomorskom transportu nafte iz Rusije na Kubu, što je bilo obustavljeno duže od decenije.

Shodno predizbornim obećanjima o strožijem stavu prema Kubi, američki predsjednik Trump odlučio je uvesti stroža ograničenja za putovanja na Kubu i ograničiti poslovanje s kubanskom vojskom. Kazao je da otkazuje “strašan i pogrešan dogovor” koji je njegov prethodnik Barack Obama postigao s zvanićnom Havanom.

Trump nije u potpunosti prekinuo diplomatske odnose sa Kubom koji su prije dvije godine obnovljeni nakon više od 50 godina neprijateljstava. Zadržao je otvorenu američku ambasadu u Havani.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE