SvijetBliski istokRusija uložila veto na usvajanje rezolucije o napadu hemijskim oružjem na Idlib

Rusija uložila veto na usvajanje rezolucije o napadu hemijskim oružjem na Idlib

SAD, Velika Britanija i Francuska su ovim prijedlogom rezolucije tražile provođenje istrage u vezi s napadom hemijskim oružjem na Khan Shaykhun, 4. aprila.

Prijedlogom se zahtijevalo dobijanje informacijama od Assadovog režima u vezi sa zračnim napadima provedenih tog datuma, ali i dobijenje dozvole za istragu u navodnim vojnim postrojenjima koji se dovode u vezu s napadom.

U prijedlogu rezolucije osuđen je napad hemijskim oružjem.

Na glasanju u VSUN-u svoje protivljenje usvajanju rezolucije izrazila je i Bolivija, privremena članica Vijeća sigurnosti. Deset zemalja je podržalo prijedlog rezolucije, a Kina, Etiopija i Kazahstan bile su suzdržane.

Podsjetimo, u stravičnom napadu hemijskim oružjem izvedenom u utorak na Khan Shaykhun, u sirijskom Idlibu, poginulo je oko 100 civila, većinom žena i djece, dok je oko 500 ljudi osjetilo njegove posljedice.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE