SvijetRusija VS UN-a dostavila nacrt rezolucije o "zonama bez sukoba"

Rusija VS UN-a dostavila nacrt rezolucije o “zonama bez sukoba”

Cilj nacrta rezolucije je da se osigura podrška Vijeća sigurnosti UN-a sporazumu čiji cilj je smanjenje tenzija i okončanje sukoba u ratom pogođenoj zemlji.

Elbio Rosselli, ambasador Urugvaja, koji trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti, kazao je novinarima da još nije poznato kada će biti održano glasanje o predloženom nacrtu rezolucije.

Istakao je da trenutno traju razgovori o nacrtu rezolucije.

U nacrtu rezolucije se navodi da se od svih zemalja članica UN-a očekuje da doprinesu realizaciji sporazuma o “zonama bez sukoba” u Siriji.

Podsjetimo, 4. maja u Astani je potpisan sporazum između Turske, Rusije i Irana kao garanta sukobljenih strana u Siriji. Sporazum podrazumijeva formiranje zona bez oružanih sukoba na području nekoliko regija u toj zemlji. Pregovorima je prisustvovao i predstavnik SAD-a.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE