SportDržavni TimSa testnog okupljanja zlatnih košarkaških kadeta BiH: Ostati hladne glave i ići...

Sa testnog okupljanja zlatnih košarkaških kadeta BiH: Ostati hladne glave i ići korak po korak na SP-u

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u Kaknju gdje će obaviti prvi dio priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati od 23. juna do 3. jula u Španiji. Na testnom okupljanju priliku da izbore mjesto u timu imat će 24 igrača, javlja Anadolu Agency (AA).

Josip Pandža, selektor kadetske košarkaške reprezentacije BiH, odlučio se jer u BiH ne postoji omladinska liga koja bi mogla dati uvid u kvalitet potencijalnih reprezentativaca. Kako kaže za sada je najbitnije ostati hladne glave i ne maštati o velikim završnicama.

„Još uvijek je rano govoriti o krajnjim očekivanjima na Svjetskom prvenstvu. Sada je najvažnije izabrati 18 najkvalitetnijih igrača. Veoma je bitno i da nas zdravlje posluži i da prođemo bez velikih povreda, a uz malo sreće možemo obilježiti još jedno prvenstvo. Ovo su veoma mladi momci i ne treba im na teret stavljati velika očekivanja jer to može odvesti u kontra smjeru. Volim kada je pritisak na meni a ne na njima. Mislim da ćemo se znati nositi sa svim izazovima koji nas čekaju. Bitno je da se oni isključe iz prevelikih očekivanja i sve će biti dobro. Jako nam je važno da ne maštamo o velikim završnicama nego da idemo korak po korak“ , istakao je Pandža, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodao je kako je zbog povrede nastup Njegoša Sikiraša pod upitnikom.

„Najviše nas muči povreda Sikiraša koji trenira sa 40 posto snage i pod velikim bolovima. Njegov nastup je za sada upitan. Nadam se da će se stvari posložiti i da će nam se i on pridružiti“ pojasnio je Pandža.

Bh. kadeti, inače aktuelni prvaci Evrope, igrat će u grupi „D“ sa Južnom Korejom, Francuskom i Dominikanskom Republikom.

Ivan Sabljić je optimista i nada se da će sa svojim saigračima biti na „krovu svijeta“ .

„Selektor je pozvao 24 igrača i konkurencija je jaka, ali se nadam da ću uspjeti pokazati kvalitet i dobiti priliku da igram u Španiji. Znamo da smo prvaci Evrope i da se od nas očekuje ostvarenje još velikih rezultata, a to neće biti nimalo lako jer imamo tri veoma jaka protivnika. No, uz malo sreće i opreznosti sve je moguće“, smatra Sabljić.

Amar Barukčija, jedan je od “zlatnih momaka” koji je nastupao na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Nada se da će dobiti priliku da igra i na Svjetskom prvenstvu, a kako kaže ponudit će svoj maksimum.

Na selektorovom spisku našla su se imena 24 kandidata za reprezentaciju: Erwin Gutić, Semin Karić, Amar Barukčija, Timur Ovčina, Aljoša Janković, Dragan Blesić, Eman Šertović, Veljko Čečavac, Stefan Radosavljavić, Miladin Vlačić, Amar Mehić, Adi Alikadić, Semin Burko, Harun Alić, Amar Brkić, Drago Cvitanović, Ahmet Begić, Denis Milinović, Ivan Zlomislić, Jasmin Elmezovski, Marko Kosić, Ivan Sabljić i Stefan Lučić.

Novo desetodvnevno okupljanje zakazano je za 16. maj kada će izabranici Josipa Pandže snage odmjeriti sa selekcijama Egipta i Turske.

Podsjetimo, U-17 reprezentacija BiH u augustu 2015. godine ostvarila je historijski uspjeh, kada su u finalu pobijedili domaćina Evropskog prvenstva selekciju Litvanije, rezultatom 85:82, piše Anadolu Agency.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE