SvijetDaleki istokSAD: Ako budemo morali, koristit ćemo silu protiv Sjeverne Koreje

SAD: Ako budemo morali, koristit ćemo silu protiv Sjeverne Koreje

Američka ambasadorica Nikki Haley je rekla da će se o novoj rezoluciji protiv Pyongyanga naći u UN-u. Test projektila je opisala kao oštru vojnu eskalaciju te je zaprijetila da će koristiti restrikcije trgovine.

Nekoliko sati nakon njenog govora, SAD i Južna Koreja su ispalile nove projektile u Japansko more tokom zajedničke vojne vježbe. Ipak, Pyongyang je saopćio da neće pregovarati ukoliko SAD ne prekinu “neprijateljsku politiku” protiv Sjeverne Koreje.

Testiranje sjevernokorejskog projektila obavljeno u utorak je samo jedno u nizu kojim se ova zemlja protivi zabrani i sankcijama UN-vog Vijeća sigurnosti.

Sekretar američkog ministarstva odbrane Jim Mattis i njegov japanski kolega Tomomi Inada su istakli da su testiranja neprihvatljiva provokacija.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE