Naslovnica Svijet Bliski istok SAD mora ispu...

SAD mora ispunjavati svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u četvrtak je kazao da Sjedinjene Američke Države trebaju ispunjavati vlastite obaveze dogovorene u nuklearnom sporazumu iz 2015. godine umjesto što optužuju Islamsku Republiku.

45
PODIJELI

Američki državni sekretar Rex Tillerson u srijedu je optužio Iran za alarmantne provokacije koje destabiliziraju zemlje Bliskog istoka, nakon što je Trumpova administracija započela analizu svoje politike prema Teheranu koja uključuje nuklearni sporazum iz 2015. godine, izvještava Reuters.

Tillerson je u pismu predsjedavajućem američkog zastupničkog doma Paulu Ryanu u utorak napisao da, iako Iran poštuje nuklearni sporazum, postoji zabrinutost oko uloge Irana kao sponzora terorizma.

U prvoj reakciji na Tillersonove izjave, Zarif je na Twitteru napisao da bi Sjedinjene Američke Države trebale “ispunjavati svoje vlastite obaveze”.

Zarif je također napisao da “istrošene američke optužbe ne mogu sakriti priznanje da Iran poštuje JCPA (Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja)”.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.