SvijetAmerikaSAD očekuje da Rusija poštuje sporazum iz Minska

SAD očekuje da Rusija poštuje sporazum iz Minska

Inače, ovo je bio prvi sastanak visokih zvaničnika dviju zemalja otkad je Donald Trump stupio na dužnost američkog predsjednika.

“Na putu traganja za novim zajedničkim tlom, očekujemo da Rusija poštuje sporazum iz Minska te učini potrebne napore u cilju smanjenja nasilja u Ukrajini”, rekao je Tillerson okupljenim novinarima.

“Kao što sam ranije rekao i u Senatu, SAD će uzeti u obzir saradnju s Rusijom ukoliko pronađemo prostor za praktične odnose koji će biti od koristi američkom narodu. U situaciji kada ne budemo imali isto mišljenje, Washington će braniti interese i vrijednosti Amerike i njenih saveznika”, kazao je Tillerson.

Na kraju je dodao kako su se tokom sastanka usaglasili o zajedničkim interesima dviju zemalja u kontekstu borbe protiv terorizma.

Lavrov je u obraćanju na otvaranju sastanka istakao kako će danas s Tillersonom razgovarati o mnogim pitanjima, dodajući kako će tom prilikom odrediti i parametre zajedničke buduće saradnje.

U njemačkom gradu Bonnu danas je počeo dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja grupe G20, na kojem se po prvi put na međunarodnom planu pojavio i novi američki državni sekretar Tillerson.

Uoči samog sastanka G20, koja se održava u sklopu njemačkog predsjedavanja G20, održan je i niz bilateralnih susreta.

Većina ministara će u petak prijepodne, nakon završetka susreta, otputovati u Minhen na dvodnevnu Minhensku konferenciju o sigurnosti.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE