PreporukaLikeSada smo konačno saznali koliko tačno treba vremena za pogledati cijelu sezonu...

Sada smo konačno saznali koliko tačno treba vremena za pogledati cijelu sezonu nove tv-serije

Televizijske serije odavno su preuzele primat nad filmskom produkcijom, ali se u međuvremenu promijenio i način na koji gledatelji prate svoje omiljene serije. Prije nove ere digitalne televizije i internetskih tv-platformi, emitiranje novog nastavka televizijske serije gledatelji su čekali po sedam dana, ili, u najboljem slučaju – 24 sata.

Suvremene tehnologije donijele su nam mogućnost da sami biramo kada ćemo i koliko gledati televizijskog sadržaja, i tako je rođen novi fenomen: binge watching! Naime, gledatelji su počeli opsesivno-kompulzivno konzumirati televizijske serije “naiskap”, gledajući zaredom po nekoliko epizoda, a u ekstremnijim slučajevima i po nekoliko sezona, pretvarajući svoje slobodne vikende i dane godišnjih odmora u televizijske maratone.

Vodeća svjetska internetska streaming televizija Netflix provela je istraživanje na svojim pretplatnicima diljem svijeta (a imaju ih 81 milion u 190 zemalja!) kako bi dobili odgovor na pitanje koliko vremena treba da prosječan gledatelj pogleda jednu sezonu televizijske serije.

Netflix je pratio kako su njegovi pretplatnici gledali prve sezone više od stotinu televizijskih serija, u razdoblju od listopada 2015. do svibnja ove godine, te  vjeruju da su uspjeli utvrditi neke zakonitosti gledanja različitih serija.

U globalnom prosjeku, tvrde, gledatelji pogledaju prvu sezonu nove serije u pet dana, s tim da u jednom danu za to potroše dva sata i deset minuta.

Ukratko, gledatelji najbrže “progutaju” žanrove kao što su horori, trileri i SF, a nešto duže nam treba kada se radi o političkim dramama i sofisticiranim komedijama.

U prosjeku, gledatelj dovrši cijelu sezonu televizijske serije “brzogledajućeg žanra” u četiri dana. Pritom, svakoga dana u gledanju provede oko 2,5 sata. Primjeri takvih serija koje se najbrže gutaju su Breaking Bad, Sons of Anarchy, The Fall, The Walking Dead, American Horror Story i Orphan Black.

“Srednje brza” kategorija serija uključuje sadržaje koji žanrovski spadaju u dramske komedije, krimi-drame i serije sa superherojima (Fargo, The Blacklist, Orange Is the New Black, Nurse Jackie, Marvel’s Jessica Jones). Prosječna količina vremena potrebna da gledatelji odgledaju jednu sezonu takvih serija je pet dana, utvrdili su u Netflixu. Pritom gledatelji u prosjeku dnevno potroše oko 2 sata i 10 minuta na tu aktivnost.

Političke i historijske drame te zahtjevnije komedije spadaju u serije “sporijeg” ritma gledanja, čiju prvu sezonu korisnici Netflixa završe u šest dana, dnevno na tu aktivnost trošeći oko sat i 45 minuta vremena. Primjeri takvih serija su Mad Men,The West Wing, Homeland, House of Cards, Arrested DevelopmentUnbreakable Kimmy Schmidt.

Dok programske politike tradicionalnih tv-kuća i kablovskih televizija još uvijek koriste sedmični ritam emitiranja, kada je o serijama riječ, Netlixu je s druge strane ovo istraživanje dobro došlo da ih učvrsti u uvjerenju kako je “binge” način gledanja upravo ono što gledatelji žele. Dakle, Netflix će i dalje puštati sve epizode originalnih serija odjednom.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE