Lokalne TemePozitivno VisokoŠahinović: Na bh. tržištu rada nema kadrova iz informacionih tehnologija

Šahinović: Na bh. tržištu rada nema kadrova iz informacionih tehnologija

Na tržištu Bosne i Hercegovine nema kadrova iz sektora informacionih tehnologija te su kompanije koje su povezane s tom vrstom tehnologije primorane dovoditi stručne ljude iz drugih zemalja.

Tu informaciju Feni je kazao direktor  NetWork konferencije, koja je u ponedjeljak počela u Neumu, Enis Šahinović.

“Naša država obrazuje kadrove koji se ne mogu zaposliti, a u IT-u nam fali ljudi”, istakao je.

Smatra da je prirotet transformacija obrazovanja što bi dovelo do povećanja zaposlenih.

Naglasio je da se mora iskoristiti sve ono što nude informacione kompanije koje su prisutne u BiH te prihvatiti prakse koje su u svijetu pokazale dobre rezultate.

Istakao je da tršižte traži ljude koji svoju funkciju mogu obavljati prvi dan kada dođu na posao.

“Microsoft putem pojekata, prakse i takmičenja nastoji studente pripremiti za ono što tržište traži. Na događajima okupljamo predavače, predstavnike kompanija, i studente da bsmoi ih zbližili, upoznali i da bi sutra sarađivali”, naveo je Šahinović.

Pozitivnijim od zapošljavanja u kompanijama smatra pokretanje vlastitog biznisa, a siguran je da bh. studenti i mladi imaju ideje koje mogu imati prolaz na tržištu u državi, ali i šire.

Microsoft NetWork konferencija, šesta po redu, počela je u ponedjeljak u Neumu. Iz Microsofta BiH su kazali da će do srijede okupiti više od 700 vodećih ICT stručnjaka i menadžera.

Konferenciju je otvorio član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je istakao značaj informacionih tehnologija te pohvalio trend koji organizatori nastoje aktualizirati, a to je jednostavnije shvatanje informacionih tehnologija.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE