SvijetEvropaSamit EU bez konsensuza o zaključcima

Samit EU bez konsensuza o zaključcima

– Evropsko vijeće raspravljalo je o predloženom dokumentu. Njega je podržalo 27 država članica, ali nije postignut konsensuz iz razloga nevezanih s njegovom suštinom – navodi se u zaključku proljetnog samita EU, objavljenog uime predsjednika Evropskog vijeća, a ne samog Vijeća.

Priznajući tešku situaciju u odnosima između zemalja članica, njemačka kancelarka Angela Merkel ipak je zauzela pozitivan ton prema napretku ostvarenom na polju sigurnosne i odbrambene politike na samitu.

– Saglasili smo se kako je bitno da odbrambena politika EU treba biti komplementarna NATO-u, treba je osnažiti – izjavila je Merkel novinarima nakon samita.

Čelnici su raspravljali o tome kako bi EU trebala funkcionirati u budućnosti i kako da održe jedinstvo u jeku teških političkih i migracijskih pritisaka tokom dvodnevnog samita.

Vjeruje se da je Poljska, nezadovoljna zbog reizbora Donalda Tuska za predsjednika Evropskog vijeća, odbila dati svoj pristanak zaključcima.

Tusk je u četvrtak dobio još jedan mandat uprkos protivljenju njegove domovine Poljske.

Poljska je ranije predložila poslanika Evropskog parlamenta Jaceka Saryusza-Wolskog na Tuskov položaj.

Nakon što je Tusk reizabran, Poljska premijerka Beata Szydlo objavila je da će blokirati zaključke samita.

– Neću prihvatiti zaključke samita jer samit neće biti validan – izjavila je Szydlo na konferenciji za novinare u četvrtak, prenosi Xinhua.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE