SvijetEvropaSamit u Bruxellesu: Tusk i Juncker pripremaju snažan odgovor teroristima

Samit u Bruxellesu: Tusk i Juncker pripremaju snažan odgovor teroristima

Potpuno smo spremni da odbranimo naš narod i u tom cilju napravit ćemo dalje korake kada su u pitanju oni koji se bore na strani terorista.

Do kraja godine ćemo završiti novi granični informativni sistem, a od kompanija koje se bave socijalnim medijima zahjtevat ćemo da učine sve kako bi ograničili širenje propagandnog terorističkog materijala na internetu – poručio je Tusk poslije završetka prvog dijela razgovora na samitu lidera EU koji se održava u Bruxellesu. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je da su EU lideri razmotrili poboljšanje vojne saradnje unutar EU i podržali prijedlog Komisije o formiranju Evropskog odbrambenog fonda.

– Ovaj prijedlog je neophodan. Mi u EU imao 178 vrsta oružanih sistema dok SAD imaju 30. Mi imao 17 vrsta tenkova, a SAD samo jedan. Istovremeno mi trošimo polovinu vojnog budžeta koji je na raspolaganju SAD, ali je naša efikasnost tek 15 procenta. Ima mjesta za poboljšanje i to smo zaključili danas. Ono što je započeto 1954. godine i što nije pominjano do prije dvije godine dešava se sad – zaključio je Juncker.

EU je početkom godine najavila da namjerava da do 2025. godine poboljša svoje odbrambene sposobnosti. U tom cillju Evropska komisija u junu je predložila tri scenarija razvoja odbrambene politike EU i pokrenula Evropski odbrambeni fond kako bi pomogla zemljama članicama da efikasnije koriste novac namijenjen za odbranu, ali i poboljšla njihovu međusobnu saradnju u ovoj oblasti.

Planirano je da do 2020. godine Komisija izdvoji 590 miliona eura za ovaj fond, a da se od 2020. godine za ovaj fond godišnje izdvaja 1,5 miljardi eura. Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tuska najavio je da će lideri EU tokom večeri još razgovarai o geopolitičkoj situaciji oko Evrope.

On će ih obavijestiti o razgovorima koje je imao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Istovremeno razmotrit će se i situacija u Ukrajini i primjena Minskog sporazuma. – Očekujem da će nam to omogućiti da produžimo ekonomske sankcije prema Rusiji za još šest mjeseci – najavio je Tusk. Donalda Tuska su novinari još jednom upitali za njegovu izjavu o mogućem ostanku Velike Britanije u EU prilikom koje je ranije danas citirao pesmu Johna Lennona „Imagine”.

– Ja još imam snove, a politika bez snova je noćna mora – ostao je dosljedan Tusk naglasivši da je u politici sve moguće, ali da je odluka o povlačenju Brexita i ostanak Velike Britanije u EU odluka Britanije i njenih građana. Istovremeno, Juncker je kratko poručio da on „nema iluzija, jer ne želi da ih izgubi”.

Samit evropskih lidera nastavlja se i sutra kada će teme razgovra biti migracije, ekonomija i trgovina.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE