Sarajevo: Otvoreno muzičko stepenište u Pruščakovoj ulici

975

Danas je svečano otvoreno obnovljeno stepenište u Pruščakovoj ulici u prisustvu velikog broja zvanica.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je simboličnim puštanjem kompozicije na postavljenom audio uređaju i povlačenjem prvog poteza na šahovskoj tabli simbolično ozvaničio završetak radova na sanaciji klizišta i rekonstrukciji stepeništa u Pruščakovoj ulici (Mjesna zajednica ”Trg oslobođenja-Centar”).

U svom obraćanju prisutnima Bećirević je kazao da je tokom otvaranja obnovljenog stepeništa u Kaptolu, prije dvije godine, tada najavio i otvaranje dva stepeništa u Velikom parku i Pruščakovoj ulici.

“Kako smo na ovom lokalitetu morali uraditi sanaciju klizišta, onda smo se odlučili, kako priliči Općini Centar i građanima koji ovdje žive, da izgradimo ovakav reprezentativan objekat. Ovim stepeništem izgrađeno je neko novo prepoznatljivo mjesto, neka nova „Čeka“ i „Slatko ćoše“ … Izgrađeno je novo mjesto susreta, poznanstava i ljubavi, a vidim da je ono već postalo prepoznatljivo po svojoj jedinstvenosti”, kazao je Bećirević u svom obraćanju prisutnima.

Projekat u Pruščakovoj ulici je finansirala Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila gotovo 700.000 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo bio realizator i nadzor projekta, a građevinska firma „Harysco“ d.o.o. Sarajevo je angažovana kao izvođač radova.

Prema idejnom projektu kojeg je uradio arhitektonski studio ”Firma”, zadužena i za arhitektonski nadzor tokom sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa, od marta 2015. godine kada je započeo projekat,  prvo je zamijenjena kompletna infrastruktura drenažnog sistema odnosno vodovodna mreža sa priključcima na okolne stambene objekte te fekalna i oborinska kanalizacija. Zatim je izgrađeno novo armirano-betonsko stepenište na koje su postavljene kamene ploče i granitne kocke.

Nakon toga su postavljeni stubovi nove ulične rasvjete, rukohvati, klupe od livenog željeza i posebno dizajnirane korpe za otpatke.

S obzirom na ambijentalnu cjelinu stepeništa koje se nalazi u neposrednoj blizini kultnog okupljališta ”Sloga” i Šahovskog kluba ”Bosna”, pomenuti arhitektonski studio je prilikom izrade projektne dokumentacije predvidio da svako odmorište tematski bude vezano za najpoznatije muzičke izvođače ili grupe koje su obilježile zlatni period ”Sloge”, odnosno na svakoj klupi na odmorištu je postavljena kratka biografija odabranih muzičara sa posebnim audio uređajima putem kojih će prolaznici moći slušati najpoznatije numere Indexa, Bijelog dugmeta, grupe Merlin i Pro Arte, te predstavnika pokreta New Primitives kao i Rock Under Siege, vokalnog ansambla Prijatelji….

Na odmorištu kod Šahovskog kluba ”Bosna” je postavljen sto sa šahovskim figurama gdje prolaznici mogu uživati u ovoj drevnoj igri.