Sarajevska zima / Visočanka Amna Bajrić osvojila peto mjesto na konkursu za najbolji poster

1735

Visočanka Amna Bajrić osvojila je peto mjesto na konkursu za najbolji poster 33. festivala Sarajevska zima.

Od 70 pristiglih radova, najboljih 30 izloženo je u IUS galeriji.

Takmičenje plakata za najbolji vizualni identitet Sarajevske zime 2017. bio je otvoren početkom festivala, a studenti Internacionalnog Univerziteta Sarajevo (IUS) dobili su zadatak da se prijave sa svojim radovima početkom semestra, u sklopu predmeta Ilustracija i komunikacija, Grafički dizajn, Infografika, Tipografija i Studio Project. Konkurs je bio otvoren do 10. Marta.

Amna Bajrić je studentica četvrte godine na IUS Sarajevo, na odsjeku za grafički dizajn i vizualne komunikacije.

Ovim povodom smo uradili kratki intervju s njom, na koji se rado odazvala, ne krijući svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima.

“Ja sam odlučila da se prijavim sa svoja dva rada i oba su ušla u uži izbor za takmičenje. 70 radova je bilo prijavljeno, njih 30 je ušlo u uži izbor za najbolji plakat. Prvo mjesto svojila je Ines Velijević sa najboljim dizajnom,  drugo i treće mjesto Emina Avdibegović i Taha Yasin Alan. Četvrto mjesto pripalo je Đenanu Ćevri, a peto mjesto meni”, govori kroz smijeh Amna.

“Inspiraciju za svoj rad sam pronašla u jednom od govora direktora festivala Ibrahima Spahića i interpretirala ga na svoj način, a koji kaže:

‘Na bilo kom kontinentu, u bilo kom kutku svijeta, postoje ljudi koji sanjaju, koji se probude i odjednom ugledaju svoj svijet umjetnosti ili nastave da sanjaju da ne bi prespavali san svilene umjetnosti’, kazala je Amna.

Oculus dexter, oculus sinister / Desno oko, lijevo oko

“Dva oka su symbol planeta, unutar kojih se nalaze oblici raznih boja a oni su symbol svih nas koji popunjavamo ovu planetu. Boje su simobol različitosti i jednakosti i one stvaraju vezu između različitih kultura. Oči su sredstvo koje pomaže mozgu da vidi sve ono što nas okružuje. lustracija je rađena u Adobe Illustratoru”, pojasnila je Amna dodavši da joj je ovo prvi put da učestvuje u nekom takmičenje i da “svako takmičenje nosi svoju težinu i važnost ali sam uživala jer sam radila ono što volim”.

Drugi poster, djevojka leptir, je zapravo Amnina skica olovkom koju je skenirala i doradila u Photoshopu.

Također, Amna se u slobodno vrijeme bavi i filmom, a njen eksperimentalni film posvećen žrtvama i svim osobama pogođenim ratom u Siriji dva puta prikazivan tokom ovog festivala, prvi put na IUS-u, a drugi put u Domu armije.

Film možete pogledati na Amninom youtube kanalu:

Izložba takmičarskih radova je otvorena 15. marta u Galeriji na Internacionalnom Univerzietetu u Sarajevu i traje do 30 marta.