BiHPolitikaŠarović o "Agrokoru": To nije kriza jedne zemlje nego regionalna kriza

Šarović o “Agrokoru”: To nije kriza jedne zemlje nego regionalna kriza

– Mi smo voljni da učestvujemo u bilo kom procesu, jer isti nam je cilj da pomognemo da bh. kompanije, jer one jesu kompanije Bosne i Hercegovine, ali je ulog kapital iz druge države. Oni su dužni da se pridržavaju zakona ove zemlje. S druge strane,  obaveze vlasti na svim nivoima su da pomognu da se, prvo, napravi jedna vrsta pregleda stanja u ovim kompanijama, da se snimi broj zaposlenih, pitanja koja se tiču dugovanja dobavljačima… – naveo je ministar Šarović.

Ističe da je sve to u interesu vlasti u BiH, „jer je  cilj da se ovaj ‘cunami’ koji je nastupio u Hrvatskoj što manje osjeti u zemljama u okruženju, posebno u BiH“.

Dodao je da će se, ukoliko bude potrebe za novim sastancima u vezi s ovom temom, Vijeće ministara i on kao resorni ministar odazvati pozivima na takve sastanke.

– Imamo najbolju namjeru. Logično je da je najveći interes entiteta, posebno Federacije BiH, jer to su kompanije koje djeluju u okviru Federacije, ne samo „Konzum“, nego i „Velrpom“, „Zvijezda“, „Ledo“ , „Kiseljak“… Sve su to dobre kompanije – kazao je ministar Šarović.

Izrazio je nadu da će „ovaj prvi, najteži period proći, a sve zavisi od uspješnog programa koji ponudi nova uprava koju je formirala Vlada Hrvatske“.

Po njegovim riječima, od toga zavisi kakav će biti epilog ove, jedne od najvećih kriza u regionu, „jer to više nije kriza jedne zemlje, nego regionalna kriza koja može da uzdrma uopšte tržište zapadnog Balkana“.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE