BiHPolitikaŠarović: Strategija aproksimacije strateški dokumenat iz oblasti okoliša

Šarović: Strategija aproksimacije strateški dokumenat iz oblasti okoliša

Usvajanje ovog dokumenta, dodao je otvara vrata BiH za pristup različitim projektima IPA fondova i platformi za zapadni Balkan, a prve rezultate poslije usvajanja tog dokumenta moći će se vidjeti na samitu u Trstu.

Ministar Šarović je izrazio očekivanje da će biti osigurano 10 miliona eura za podršku snabdijevanju i rješavanju pitanja otpadnih voda u oba bh. entiteta, dodajući da bi uz taj grant (bespovratna sredstva) bila osigurana i kreditna sredstva koja se traže od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovaj dokument je rađen za period do 2050. godine, a preliminarne ocjene u Ministarstvu govore o tome da će biti potrebno osigurati više od sedam milijardi eura za njegovu implementaciju.

– Ta sredstva BiH nema, ali će ih tražiti s obzirom da već imamo strateški dokument i bit će nam lakše. On je bio preduvjet za traženje sredstava od specijaliziranih agencija Ujedinjenih nacija, ali i iz sredstava IPA fondova – pojasnio je Šarović.

Podvukao je da će se taj novac uložiti u projekte koji se tiču odgovora na klimatske promjene, zaštitu biodiverziteta i zaštitu okoliša te očekuje da će benefiti toga biti više od 13 milijardi eura.

– Taj novac će se na jedan drugi način vratiti zemlji – istaknuo je Šarović, dodajući međutim da sve zavisi od kvaliteta projekta i od angažiranja kvalitetnih stručnih ekipa koje će pripremiti projekte.

Kako bi svi važni projekti bili implementirani, Šarović je ocijenio da je nužno usvojiti i državnu energetsku strategiju koja bi uskoro trebala biti pripremljena u formi nacrta, a sve to važno je kako bi BiH stekla pravo da aplicira i za sredstva iz oblasti energetike.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE