BiHSaša Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora

Saša Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Saša Ćurguz, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je dana, 30. marta 2017. godine izreklo presudu kojom je optuženi Saša Ćurguz oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti  i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od petnaest godina.

U okviru širokog i sistematičnog  napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, koji je započeo 23.05.1992. godine na području naselja Ripač, a 10.06.1992. godine na ostalom području Srpske opštine Bihać i trajao najmanje do kraja jula 1992. godine, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području Srpske opštine Bihać uključujući naselja Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen Vakuf,  znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske (VRS) počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, i to nečovječnim postupanjem i ubistvima.

Optuženom će se u izrečenu kaznu zatvora  uračunatu vrijeme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru, kao i vrijeme koje je proveo u pritvoru.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE