Sastanak poslodavaca ZDK s načelnikom Općine Zavidovići

691

Načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović održao je sastanak s delegacijom Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, koj su činili  predsjednik Ibrahim Meškić, te članovi Upravnog odbora  Vladimir Franjić, Ernest Đelmić, Šaban Bubalo i Enver Kotorić.  Razgovarano je poboljšanju poslovnog ambijenta na području Općine Zavidovići,  a poslodavci su imali i konkretne prijedloge:

  • Svim poslodavcima jako je važno  smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta iz nadležnosti Općine, a koja nemaju opravdanost. Stotine je nameta koji otežavaju rad svima nama, a naš prijedlog je  ukidanje komunalnih taksi na razne priključke na vodu, struju i grijanje. Poznato je da postoje dvojne tarife kada je u pitanju isporuka toplotne i električne energije pravnim i fizickim licima –kazao je između ostalog Meškić.

Pojašnjavajući da novim Zakonom o stvarnim pravima, nema osnova za koegzistenciju dva propisa, poslodavci su tražili i razmatranje odluke o ukidanju komunalnih taksi  i  KGZ-a, te naglasili značaj konkurentnosti domaćih proizvoda.

U narednom periodu imam namjeru da intenzivno razvijam saradnju sa privrednicima, institucijama, organizacijama i fondacijama. Svaki uspjeh naših privrednika znači i stabilnost i razvoj lokalne zajednice. Iz tog razloga trebamo svi težiti razvoju privrede i privredne stabilnosti“, rekao je općinski načelnik, Hašim Mujanović, izražavajući spremnost i podršku za razvoj Općine Zavidovići.

Zajednički cilj i poslodavaca i općinske vlasti je poboljšanje privrednog ambijenta, te  čvrsta veza i saradnja za iznalaženje rješenja za postojeće probleme po pitanju zapošljavanja i razvoja općine.

Ovo je, nače drugi sastanak  predstavnika Grupacije poslodavaca ZDK s čelnim ljudima Općina s područja Ze-do kantona. Današnjem sastanku s načelnim Mujanovićem, prethodio je prošle sedmice sastanak s načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom, a u okiviru plana posjete svim načelnicima općina u ZDK.