SvijetEvropaSastanak Trump - Marcon 25. maja u Bruxellesu

Sastanak Trump – Marcon 25. maja u Bruxellesu

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer naveo je da je Trump “razgovarao s izabranim predsjednikom Francuske kako bi mu čestitao na pobjedi”.

– Predsjednik Trump je istakao svoju želju da blisko sarađuje s izabranim predsjednikom Makronom u suočavanju sa zajedničkim izazovima i primjetio da je duga i snažna istorija saradnje Sjedinjenih Država i njihovih najstarijih saveznika Francuske – saopćila je Bijela kuća.

Iz kabineta novog francuskog predsjednika navodi se da je Macron prenio Trampu da će braniti sporazum o klimatskim promjenama dogovoren u Parizu 2015. godine, prenosi agencija Reuters.

Tramp je u nedjelju navečer nakon proglašenja pobjede Macrona na osnovu nezvaničnih rezultata čestitao na izboru za predsjednika Francuske putem Twittera, naglasivši da se raduje radu s njim.

Macron je dobio je 10 miliona glasova više od kandidata krajnje desnice Marin le Pen, pokazali su u ponedjeljak objavljeni konačni rezultati.

Macron je dobio 20,8 miliona glasova, odnosno 66,1 posto glasova. Le Pen je dobila 10,6 miliona glasova, odnosno 33,9 posto, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako podsjeća AP, 2002. godine Jacques Chirac je dobio 25,5 miliona glasova.

Ovo je i najbolji izborni rezultat za Le Pen lično, kao i za njenu partiju Nacionalni front.

Izlaznost na izborima bila je 74,6 posto, što je najniže u drugom krugu u posljednjih 48 godina.

Zabilježen je rekordan broj od četiri miliona nevažećih glasova.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE