ZanimljivostiSaturn: Cassini će izbaciti gorivo kako ne bi zagadio potencijalni vanzemaljski život

Saturn: Cassini će izbaciti gorivo kako ne bi zagadio potencijalni vanzemaljski život

Prije samouništenja, Cassini će provesti neko vrijeme između prstenova i površine planete gdje će izvršiti tačno mjerenje trajanja dana na Saturnu i starost slojeva poznatih prstenova.

To će biti posljednji Cassinijev zadatak tokom 12-godišnje misije. Predviđa se da će letjelica konačni pad “doživjeti” u septembru zbog činjenice da će se pogonsko gorivo u potpunosti istrošiti.

Naučnici su odlučili da je pogonski sadržaj najbolje isprazniti u cjelosti, a zbog činjenice da se pad neće moći kontrolisati. Zbog toga postoji vjerovatnoća da letjelica krene prema Titanu ili Enceladu, mjesecima koji vjerovatno na svojim površinama imaju život. U tom kontekstu, pražnjenje spremnika je bitno jer bi Cassini svojim gorivom narušio eventualni ekosistem koji na njimu možda postoji.

U svojoj 12-godišnjoj misiji, Cassini je pokraj Saturna prošao 126 puta. Posljednji prelet dovest će ga na samo 2.000 kilometara od velikih Saturnovih oblaka.

Prilikom korištenja Titanove gravitacije za ubrzanje, Cassini je sa visine od 1.000 kilometara snimio površinu misterioznog ledenog mjeseca koji ispod površine krije veliki okean.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE