PreporukaTemeSavjet jedne mame: Svako bi trebao da ima dvoje djece i to...

Savjet jedne mame: Svako bi trebao da ima dvoje djece i to u razmaku od tri godine

Svako bi trebalo da ima dvoje djece i to u razmaku od tri godine. Evo zbog čega: ako ste tradicionalna porodica koja broji dva roditelja, logično je imati dvoje djece. Kao porodica vi, recimo, idete u zoo vrt, park ili cirkus, a po povratku kući svako dijete će sa mamom i tatom pričati o iskustvu koju je upravo doživjelo. Za svako dijete je važno da ima posvećenog roditelja koji će ga slušati i odgovoriti na svaku njegovu znatiželju i pitanje bez čekanja na red.

Kada sam bila na fakultetu upoznala sam čovjeka koji je imao troje djece istog godišta. To je bilo sedamdesetih godina 20. vijeka, prije nego što su blizanačke trudnoće postale česte, te sam mislila da je u pitanju neka zagonetka. Kako neko može da ima tri djeteta koja su rođena iste godine? Da li su usvojena? Da li imaju različite majke? Nisam mogla ni da zamislim da su u pitanju trojke. Za blizance sam čula, ali za trojke? Nikada. Pitala sam ga da li je teško odgajati tri mališana u isto vrijeme, a on mi je rekao da je najveći izazov u isto vrijeme posvetiti pažnju svakom djetetu pojedinačno. Sa dvoje roditelja, jedno dijete se uvijek osjeća isključeno. Iako je to samo nekoliko minuta nepažnje, za djecu je to beskrajno.

Međutim, koja je idealna razlika u godinama između djece? Prema mom mišljenju, idealno bi bilo tri godine. Kada vaše dijete napuni dvije i po godine, ono počinje da razvija svoj identitet i nije mu u toj mjeri potrebna pažnja mame i tate. Ustvari, mnogi trogodišnjaci su toliko nezavisni da novog člana porodice prihvataju sasvim lijepo i dok su roditelji zaokupirani bebom, njima nije potreban stalni nadzor. Nisu sva djeca ista, ali kada je moj sin imao tri godine, on je uživao u samostalnoj igri i bio oduševljen činjenicom da sam ja većinu vremena sa njegovim mlađim bratom.

Osim toga, postoje i praktične prednosti koje dolaze sa trogodišnjom razlikom. Vašem prvom mezimcu više neće biti potrebne pelene i kolica, a ja svakako nisam željela da guram dvoje kolica istovremeno ili da budem dupli potrošač pelena.

Međutim, naravno da ne možemo uvijek odlučivati kada ćemo ostati u drugom stanju i ma koliko djece imamo i kojih su godinama, važno je da su ona zdrava.

prva.rs/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE