Lokalne TemePolitikaSaznajemo: Općinsko vijeće se neće izjašnjavati o kapitalnim ulaganjima, izvršna vlast će...

Saznajemo: Općinsko vijeće se neće izjašnjavati o kapitalnim ulaganjima, izvršna vlast će podijeliti novac po vlastitom nahođenju

Krajem mjeseca februara prošle godine Općinsko vijeće Visoko glasalo je i u omjeru 15:9 prihvatilo prijedlog izvršne vlasti a vezano za kapitalna ulaganja na općini Visoko za 2016.godinu. Uveliko trošimo mjesec april 2017.godine, a novi saziv OV Visoko još se nije izjašnjavao o kapitalnim ulaganjima za 2017.godinu. Kako saznaje Visoko.co.ba, to se neće ni desiti, jer je izvršna vlast odlučila da novac namjenjen u ove svrhe raspodijeli po vlastitom nahođenju!? Od prvih poslijeratnih izbora do danas, ovo će biti prvi ovakav zabilježen slučaj samovolje i netransparentnosti.

Sada je već sasvim izvjesno da su nezavisni načelnici predvođeni Fuadom Kasumovićem očito našli “rupu u zakonu” i troše novac iz javnog proračuna kao da je njihov privatni bilo da se radi o usvajanju budžeta ili kapitalnim ulaganjima. Sličan primjer bilježimo i u Lukavcu, gdje je tamošnji SDP-ov načelnik Edin Delić sam usvojio svoj prijedlog budžeta za 2017.godinu.

U slučaju Kasumovića koji je to uradio 03.04.2017.godine odmah je reagovalo Povjereništvo OO SDA Zenica na čelu sa Nezirom Pivićem i podnijelo krivičnu prijavu. U Visokom od implementacije lokalnih izbora do danas izuzev pojedinačnih primjera Nermine Vehabović Rudež (NS) i Dejana Šćepanovića (SDP) stičemo dojam da smo se politički vratili u jednopartijski sistem funkcionisanja, a što se posebno očituje kroz uhljebljavanja u javnom sektoru, Upravnim i Nadzornim odborima. Svaki uvlakač, dupelizac i sluga režima našao je svoje mjesto na budžetskim jaslama ili je instalirao muzni instrument u neki Upravni, odnosno Nadzorni odbor. Opozicija u Visokom trenutno ne postoji, SDA je potpuno razbijena i još nije došla sebi, SDP još uvijek podijeljen, vijećnici BPS-a, DF-a, SBB-a i ASDA bi najradije u ovom trenutku da se dobro udaju (neki već jesu) i pređu u “Nezavisne”.

U takvom društvenom ambijentu, kada nepravda postaje pravilo i način življenja, pobuna i otpor su obaveza.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE