SvijetEvropaSchaeuble želi kreativnije načine izgradnje snažnije EU

Schaeuble želi kreativnije načine izgradnje snažnije EU

U pripremljenom govoru katoličkom univerzitetu Leuven u Belgiji, Schaeuble tvrdi kako dijeli mnoge stavove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o načinima snaženja EU.

On, međutim, tvrdi da ne bi moglo biti dovoljno narodne podrške za uvođenje promjena u pravilima  EU.

– Moramo preonaći druga, pragmatična rješenja. Ako nema većine za promjenu sporazuma, to morate učiniti kroz međuvladine aranžmane ili jačanje saradnje, bez obzira nazivate li to varijabilnom geometrijom, Evropom u više brzina ili koalicijima spremnih – izjavio je Schaeuble.

Govoreći o migraciji, sigurnosti i vanjskoj i ekonomskoj politici, kazao je da je Evropska unija efikasnija kada njene članice djeluju zajenički, prenosi Reuters.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE