Preporuka"Scream For Me Sarajevo" u takmičarskom programu festivala u Beču

“Scream For Me Sarajevo” u takmičarskom programu festivala u Beču

“Izuzetna mi je čast da sa svojim kolegama Tarikom Hodžićem i Jasenkom Pašićem predstavljam film u Beču gdje ćemo imati priliku da nakon projekcije odgovaramo na pitanja publike i novinara. Jako je bitno da ovaj film ide dalje po svijetu i ispriča ovu posebnu priču”, istakao je producent filma Adnan Ćuhara.

Ovaj film, za kojeg postoji mišljenje da je jedan od najvrednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Foto: Milomir Kovačević

Ideja o nastanku filma potekla od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu sa producentom Adnanom Ćuharom.

Podsjećamo, ovaj film otvorio je takmičarski dio programa u kategoriji dokumentarnog filma, te osvojio tri prestižne nagrade:
1. Human Rights Award – Award for the best film of the Competition Programme – Documentary Film dealing with the subject of human rights,
2. Special Jury Prize for the Competition Program Documentary Film i
3. Audience Award for the Best Documentary, nagradu publike sa rezultatom 4,98 što je najbolji rezultat u historiji ovog festivala.

Također napominjemo da je film imao četiri projekcije na prestižnom Goteborg Film Festivalu.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE