BiHSDA od demokratije do autokratije: Ne sam Bakire!

SDA od demokratije do autokratije: Ne sam Bakire!

Nesuglasice i nepovjerenje u Stranci demokratske akcije (SDA) kulminirali su do te mjere da međustranačke pregovore predsjednik stranke Bakir Izetbegović sve češće vodi sam, piše novinska agencija Patria.

Desilo se to dva puta u samo zadnjih mjesec dana: sam za pregovaračkim stolom Izetbegović je sjedio u zgradi Predsjedništva BiH 31. jula ove godine, kada je u vlast uveo male stranke BPS-Sefer Halilović, A-SDA i SBiH!

Iako važan sastanak, na kojem se zbog novog Zakona o radu po svaku cijenu morala osigurati parlamentarna većina u Federaciji BiH, Izetbegović je odlučio da sam razgovara sa stranačkim delegacijama.

Za pregovarački sto opet bez stranačkih kolega Izetbegović je sjeo i sa Amerom Jerlagićem nepunih 15 dana nakon formiranja parlamentarne većine u Federaciji, kada je SBiH najavila izlazak iz koalicije, jer je obećani energetski sektor naprasno dat nekome drugom.

Šta se desilo?! Zbog čega politička partija koja više od dvije decenije nosi epitet najdemokratičnije stranke u BiH ubrzano prerasta u stranku u kojoj se vlast centralizira, i iz dvodecenijske faze demokratije prelazi u autokratiju?!

Dobri poznavaoci prilika u SDA tvrde da je Izetbegović pod snažnim pritiskom nekoliko članova stranke koji uz pomoć njega žele ovladati – prvo partijom, a onda i najvećim dijelom Bosne i Hercegovine. To su Asim Sarajlić, Amir Zukić i Aljoša Čampara. Prvi je potpredsjednik stranke, drugi generalni sekretar SDA i treći federalni ministar unutrašnjih poslova.

Trojac po svaku cijenu Izetbegovića želi izolirati od ostatka rukovodstva stranke koje se zalaže za promjene i reforme, ne samo u stranci nego i u društvu. Na sastancima iznosi samo one stavove koje su mu Čampara i ekipa izdeklamovali, a on ih napamet naučio.

Tako oslabljen, Izetbegović će ubrzo postati i njihov plijen. Ali on to ne vidi. Zamijenit će ga, tvrde dobro upućeni izvori, državni premijer Denis Zvizdić, nakon čega bi se nastavilo urušavanje ne samo SDA, već i pljačka ono malo preostale državne imovine.

I sam osnivač stranke rahmetli Alija Izetbegović u jednom intervjuu, koji je dostupan na YouTube kanalu, priznao je da se njegovi saradnici često “izgalame na njega”. Ali im on ne zamjera. Naprotiv, najčešće uvaži njihova mišljenja. Katkad i preko svoje volje.

U vrijeme rahmetli Sulejmana Tihića, uz njega, za pregovaračkim stolom sa drugim političkim partijama također je sjedilo po nekoliko stranačkih kolega, iako se za Tihića govorilo da je jedan od najvještijih pregovarača na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Tihić je također imao crtu iznimno pragmatičnog političara, te je sve one koji su bili protiv njega na Kongresu 2009. nagradio nekim pozicijama. I svog protukandidata Bakira Izetbegovića tada je predložio za zamjenika predsjednika SDA.

Za razliku od Tihića, Izetbegović koji je samo marioneta u rukama SDA političkih lešinara, rastjeruje od sebe sve što vrijedi i remeti planove njegovom trustu mozgova na čelu sa Čamparom.

Od 26. maja ove godine, nakon stranačkog kongresa na kojem je izabran za predsjednika, Bakir Izetbegović mijenja pravila ponašanja – strankom radije upravlja sam! Bez mišljenja iskusnih stranačkih kolega! Ili se tako samo čini. Možda savjete crpi izvan stranke.

Od nekih drugih ljudi. Možda od članova vlastite porodice, prvenstveno supruge. Ona, iako poprilično ambiciozna, nije dorasla politici. Ali se odlično slaže sa Čamparom i Zvizdićem.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE