Naslovnica ZDK Politika SDA, SBB, HDZ...

SDA, SBB, HDZ se dogovorili da izvrše promjenu u rukovodstvu Skupštine ZDK: Predsjedavajuća Subašić smatra da bi podnošenje ostavke u ovom momentu s njene strane bilo neodgovorno

302
PODIJELI

Danas je održana 39. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su se razmatrali Nacrt zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, te prijedlozi zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica, plana komunikacija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona s javnošću, odluke o donošenju kantonalnog ekološkog akcionog plana za period 2017- 2025 godina.

Na predloženom dnevnom redu su i prijedlozi odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine, odluke o izmjenama Odluke o izboru stalnih radnih tijela Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i Prijedlog odluke o razrješenju predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova u članstvu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju.

U okviru pete tačke Dnevnog reda: Prijedlog Odluke o izmjeni odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine predsjedavajuća je izvjestila poslanike da je 23. marta 2017. godine zaprimila Stav parlamentarne većine o Skupštini Zeničko-dobojskog kantona u kojem je navedeno da predstavnici parlamentarnih stranaka SDA, SBB, HDZ koji čine parlamentarnu većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona su se dogovorili da izvrše promjenu u rukovodstvu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na način da dosadašnja predsjedavajuća ostane u rukovodstvu Skupštine kao zamjenik predsjedavajućeg, a da budući predsjedavajući bude izabran iz sastava parlamentarne većine. Također, je navedeno da se od dosadašnje predsjedavajuće gđe. Subašić očekuje da ispoštuje volju parlamentarne većine.

Predsjedavajuća Subašić je izjavila da ne zna kada je upućeni joj dokument nastao te da imajući u vidu trenutnu političku situaciju u pogledu funkcionisanja koalicije između navedenih parlamentarnih stranaka na državnom, federalnom i pojedinim kantonalnim nivoima smatra da bi podnošenje ostavke u ovom momentu s njene strane bilo neodgovorno kada Skupština ZDK funkcioniše, redovno zasijeda i kada se na istoj donose odluke sa potrebnom većinom glasova.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.